Amos Rex ska bli helsingforsarnas nya vardagsrum – se video

Färgskalan i underhordiska Amos Rex går i grått. Golvet är av trä, taket böljar och konerna släpper in ljus. Bild: Leif Weckström

Helsingforsarna får två nya vardagsrum ännu i år. Det första av dem är museet Amos Rex som invigs i augusti, och på senhösten öppnar biblioteket Ode sina dörrar. På tisdagen presenterades visionen och den utställning som museet invigs med.

Unikt och skräddarsytt för Amos Rex.

Museichef Kai Kartio är strålande glad när han beskriver den utställning som Amos Rex invigs med i augusti.

Konstverket är en digital installation som föreställer ett vattenfall som rinner uppåt, mot museets böljande tak och därifrån vidare till kupolerna som släpper igenom ljus.

– Vi har ett utrymme som inte ställer några hinder i vägen. Ingen har någonsin sett något motsvarande på konstfronten så jag vågar säga att det blir ett äventyr, förklarar Kartio.

– Vi kunde förstås ha varit mindre äregiriga.

Konstverkets skapare är det japanska kollektivet Teamlab som med hjälp av Amos Rex introduceras i Norden. Vattenfallet som rinner motvalls kommer att visas i den största utställningssalen i Amos Rex medan några mindre videoinstallationer visas i rummen intill.

Med ankomsten av Amos Rex får Helsingfors absoluta centrum fem museer av vilka fyra (Amos Rex, Ham, Kiasma och Konsthallen) specialiserar sig på samtidskonst.

Ser du museitätheten som en nackdel eller fördel?

– En fördel. Vi är starkare tillsammans och Amos Rex är den pusselbit som har saknats i museikvarteret hittills. Se på modeaffärer – också om de är konkurrenter etablerar de sig gärna sida vid sida på samma gata, säger Kartio.

Enligt honom samarbetar museicheferna tätt också vad gäller kommande utställningar.

Så ni slåss inte om eftertraktade konstnärer?

– Nej, så går det inte till. Vi informerar varandra i god tid.

Än pågår bygget men i augusti öppnar stadens nyaste museum. Bild: Leif Weckström

Lovord och utmaningar

Amos Rex utställningsutrymmen är underjordiska men museet kommer att ha verksamhet också på Glaspalatsets torg och i Bio Rex. Arkitektbyrån JKMM har redan fått internationell uppmärksamhet men dess chef Asmo Jaaksi möter lovorden med försiktighet.

– Jag kan verkligen inte säga att jag tänker mest på BBC:s rangordning. Nu väntar jag på hurdan kritik museibesökarna levererar.

De underjordiska utrymmena ställde hårda krav på arkitekten, liksom den omgivande miljön.

– Att bygga i centrum av Helsingfors och under Glaspalatset, som är en skyddad byggnad, var en utmaning i sig.

Museibygget har initierats, finansierats och letts av Föreningen Konstsamfundet. Vd för Fastighets Ab Glaspalatset är Henrik Johansson.

– Att bygga unika arkitektoniska lösningar på en trång tomt i Helsingfors absoluta centrum har varit svårast, säger Johansson på tal om byggprocessen.

Bild: Maija Hurme

Också metron, som ligger åtta meter under museets lägsta punkt, var ett orosmoment.

– Vi var medvetna om risken vid sprängningar. Efter varje sprängning stoppades metrotågen så att man kunde kolla att inget fallit ner på spåren men stoppen var så korta att passagerarna aldrig märkte något.

Vad var lättast då?

– Att projektet haft sådan medvind, alla har varit positiva och samarbetet med Helsingfors stad har löpt smärtfritt. Det kan förstås ha ett samband med att Konstsamfundet står för fiolerna.

En exalterad museichef, Kai Kartio, beskriver den digitala installation som Amos Rex öppnar med i augusti. Bild: Leif Weckström

Föddes i Kimito 1878.

Karriären som tidningskung inleddes när Amos Anderson i början av 1920-talet förvärvade Hufvudstadsbladet och dess tryckeri. Anderson arbetade som bolagets vd och ansvarige utgivare 1921-1930 och som chefredaktör 1928-1936.

Bolaget publicerade även Svenska Pressen (senare Nya Pressen), Lantmannabladet, Radiobladet och Fiskarbladet.

Amos Anderson var känd som en stor vän av konst och kultur. Han tog initiativet till kulturinstitutet Villa Lante i Rom och han understödde Svenska Teatern ekonomiskt.

1940 grundade Amos Anderson Föreningen Konstsamfundet dit han överförde aktierna från Hufvudstadsbladet Ab. Samfundet upprätthåller Hufvudstadsbladet, främjar vetenskap och konst och driver flera fastigheter, bland dem Söderlångvik i Dragsfjärd.

Museet Amos Andersons konstmuseum öppnade i Andersons forna hem på Georgsgatan 27 i Helsingfors 1965, fyra år efter Amos Andersons död.

Källa: Biografiskt lexikon för Finland.

Planerna för Amos Rex offentliggjordes 2013.

Arkitektbyrån JKMM har planerat museet. BBC har redan hunnit utnämna Amos Rex till ett av världens mest betydelsefulla byggprojekt som färdigställs 2018

Museets kärna är en underjordisk utställningshall. Dessutom ingår Glaspalatset och Bio Rex i museet.

Bygget, budgeterat till 50 miljoner euro, och museets verksamhet finansieras av Föreningen Konstsamfundet. Konstsamfundets dotterbolag Amos Anderson Glaspalatset Ab svarar för museets verksamhet.

Amos Andersons hemmuseum på Georgsgatan är i fortsättningen öppet. De övriga lokalerna i anslutning till museet hyrs ut.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning