Amos Rex öppnar med allkonstverk av Raija Malka och Kaija Saariaho

Raija Malkos och Kaija Saariahos Blick visas på Amos Rex från och med onsdag. Bild: Sofia Okkonen/Amos Rex

Konstmuseet slår upp dörrarna på onsdag med bildkonstnären Raija Malkas och kompositören Kaija Saariahos gemensamma installation Blick.

Blick beskrivs i förhandsinformationen som ett måleriskt, rumsligt och musikaliskt verk. I utställningslokalen finns stolar och trappor där besökaren i lugn och ro ska kunna sjunka ner i en annan värld.

Malka och Saariaho har samarbetat flera gånger tidigare inte minst under åren då båda bodde i Paris. Deras första gemensamma utställning Jungfrun och enhörningen hölls i Paris 1993. Sedan dess har de förverkligat nio andra projekt, utställningar och dramatiseringar tillsammans. Utställningen på Amos Rex är deras största samarbetsprojekt hittills och ett resultat av en lång vänskap och ett långt samarbete.

Kaija Saariaho står också i fokus när Helsingfors stadsorkester under ledning av Susanna Mälkki uruppför orkesterverket Vista under en direktsänd strömmad konsert på onsdag kväll.

Såväl Blick som Vista skulle ursprungligen ha haft premiär i fjol. Bägge premiärerna fick skjutas upp på grund av coronapandemin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning