Amos Rex fick stort internationellt pris

Konstmuseet Amos Rex fick ett stort internationellt kulturpris. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Årets nya europeiska kulturdestination finns i Helsingfors.

På det som kallas museernas Oscarsgala belönades konstmuseet Amos Rex med utmärkelsen bästa nya kulturdestination i Europa. Vinnaren ska enligt motiveringen ha en viktig roll i en stads kulturliv och finnas till för att förändra staden och dess framtida utveckling.

I prismotiveringen hyllas Amos Rex för att sammanföra dåtid, nutid och framtid. Den ikoniska funkisbyggnaden Glaspalatsen där Amos Rex finns, nämns också. Museet har byggt ett 10 000 kvadratmeter stort utställningsutrymme under det klassiska Helsingforslandmärket.

– Det är ett betydande pris för oss, eftersom vi strävar till att nå ut till den internationella publiken som ett konstmuseum, en arkitektonisk sevärdhet och en urban mötesplats. Vi är glada över att se hur Amos Rex bidrar till att göra Helsingfors till en attraktiv och kulturell stad i Europa, säger museidirektören Kai Kartio i ett pressmeddelande.

Laura Aalto, vd för Helsinki Marketing, säger att Helsingfors tror på kultur.

– Staden är internationellt attraktiv i fråga om konst och kultur. Amos Rex är en av de största sevärdheterna. Vi jobbar tillsammans med Amos Rex, det nya centrumbiblioteket Ode och den kommande konstbiennalen Helsinki Biennial, vilket stärker Helsingfors som en stad man måste besöka på grund av dess kultur.

Priserna i Leading Culture Destinations (LCD) delades ut i Berlin på onsdagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning