Amos Rex fick museibranschens pris

Den i fjol invigda konstmuseet Amos Rex har fått ett museipris. Bild:

Konstsamfundets nya museum har belönats med ett museipris. Enligt juryn var invigningen av Amos Rex en av de största museihändelserna i fjol.

Konstmuseet Amos Rex i Helsingfors har belönats med museibranschens specialpris år 2019. Priset delas ut av Finlands museiförbund och Internationella museirådet ICOM:s Finlandskommitté för betydande gärningar inom museibranschen.

–  Det här visar att Amos Rex har lyckats skapa någonting speciellt under sitt första år. Publikens entusiasm är naturligtvis det viktigaste, men kollegial erkänsla värmer på ett alldeles särskilt sätt, säger museichef Kai Kartio i ett pressmeddelande.

Enligt juryn var öppnandet av Amos Rex var en av de synligaste nyheterna inom museibranschen år 2018. Det nya museet håller en god internationell nivå och intresserar både turister och stadsbor. Öppningsutställningen går till historien genom sitt besökarantal, sina köer och sin synlighet i massmedia.

Amos Rex öppnade den 30 augusti i fjol. Från starten i fjol till början av maj i år hade Amos Rex mer än 400 000 besökare.

Amos Rex är ett privat konstmuseum som byggdes och drivs av Föreningen Konstsamfundet. Konstsamfundet äger KSF Media som ger ut HBL.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54