Amos Rex fick museibranschens pris

Den i fjol invigda konstmuseet Amos Rex har fått ett museipris. Bild:

Konstsamfundets nya museum har belönats med ett museipris. Enligt juryn var invigningen av Amos Rex en av de största museihändelserna i fjol.

Konstmuseet Amos Rex i Helsingfors har belönats med museibranschens specialpris år 2019. Priset delas ut av Finlands museiförbund och Internationella museirådet ICOM:s Finlandskommitté för betydande gärningar inom museibranschen.

–  Det här visar att Amos Rex har lyckats skapa någonting speciellt under sitt första år. Publikens entusiasm är naturligtvis det viktigaste, men kollegial erkänsla värmer på ett alldeles särskilt sätt, säger museichef Kai Kartio i ett pressmeddelande.

Enligt juryn var öppnandet av Amos Rex var en av de synligaste nyheterna inom museibranschen år 2018. Det nya museet håller en god internationell nivå och intresserar både turister och stadsbor. Öppningsutställningen går till historien genom sitt besökarantal, sina köer och sin synlighet i massmedia.

Amos Rex öppnade den 30 augusti i fjol. Från starten i fjol till början av maj i år hade Amos Rex mer än 400 000 besökare.

Amos Rex är ett privat konstmuseum som byggdes och drivs av Föreningen Konstsamfundet. Konstsamfundet äger KSF Media som ger ut HBL.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning