Amnesty vill utreda krigsbrott i Jemen

En teckning från en tidigare fånge som beskriver hur han utsatts för misshandel i ett fängelse som drivs av Förenade Arabemiraten i Jemen. Bild: TT-AP

Amnesty befarar att krigsbrott begåtts på fängelser som drivs av Förenade Arabemiraten i Jemen. Personer ska ha förts bort och torterats.

– I slutändan bör dessa kränkningar, som äger rum inom ramen för Jemens väpnade konflikt, utredas som krigsförbrytelser, säger Tirana Hassan, Amnesty Internationals chef för krisinsatser.

Förenade Arabemiraten säger att man inte driver några ​​fängelser i Jemen och nekar till anklagelser om tortyr.

Amnesty har samlat in vittnesmål från tidigare fängslade personer och släktingar till saknade personer, och menar att ett antal män har försvunnit efter att ha överlämnat sig till Emiraten och jemenitiska styrkor.

– Förenade Arabemiratens allierade i kampen mot terrorism, inklusive USA, måste ta ställning till påståenden om tortyr. Bland annat genom att undersöka den amerikanska personalens roll i samband med övergrepp som begås vid frihetsberövanden i Jemen och genom att vägra använda information som sannolikt erhållits genom tortyr eller annan misshandel, säger Tirana Hassan.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46