Amnesty vill utreda krigsbrott i Jemen

En teckning från en tidigare fånge som beskriver hur han utsatts för misshandel i ett fängelse som drivs av Förenade Arabemiraten i Jemen.Bild: TT-AP

Amnesty befarar att krigsbrott begåtts på fängelser som drivs av Förenade Arabemiraten i Jemen. Personer ska ha förts bort och torterats.

– I slutändan bör dessa kränkningar, som äger rum inom ramen för Jemens väpnade konflikt, utredas som krigsförbrytelser, säger Tirana Hassan, Amnesty Internationals chef för krisinsatser.

Förenade Arabemiraten säger att man inte driver några ​​fängelser i Jemen och nekar till anklagelser om tortyr.

Amnesty har samlat in vittnesmål från tidigare fängslade personer och släktingar till saknade personer, och menar att ett antal män har försvunnit efter att ha överlämnat sig till Emiraten och jemenitiska styrkor.

– Förenade Arabemiratens allierade i kampen mot terrorism, inklusive USA, måste ta ställning till påståenden om tortyr. Bland annat genom att undersöka den amerikanska personalens roll i samband med övergrepp som begås vid frihetsberövanden i Jemen och genom att vägra använda information som sannolikt erhållits genom tortyr eller annan misshandel, säger Tirana Hassan.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22