Amnesty: Saudiska aktivister utsätts för tortyr och övergrepp

Kvinnliga aktivister som kampanjat för rätten att köra bil i Saudiarabien har gripits och torterats, enligt Amnesty International. Bild: AP-TT/Hasan Jamali

Fängslade kvinnliga aktivister i Saudiarabien får utstå tortyr och sexuella övergrepp i fängelse, enligt Amnesty.Uppgifterna kommer från nya rapporter som organisationen tagit del av, som gäller de människorättsaktivister som varit godtyckligt fängslade sedan maj 2018.

Enligt vittnesmål i rapporterna utsattes tio aktivister för tortyr och grova övergrepp i ett icke namngivet saudiskt fängelse under de första tre månaderna efter att de gripits.

En kvinnlig aktivist informerades falskeligen om att hennes familjemedlemmar dött, och tilläts tro detta i en hel månad. En annan uppger att hennes förhörare sprutat vatten i munnen på henne när hon skrek under tortyr. Andra rapporterar att de utsatts för elchocker.

Får inte tillgång

"Vi är extremt oroade för dessa aktivisters välmående. De har varit godtyckligt fängslade i runt nio månader, bara för att de stod upp för mänskliga rättigheter" säger Lynn Maalouf, Amnestys forskningsdirektör i Mellanöstern, enligt ett pressmeddelande från organisationen.

Liknande rapporter publicerades av Amnesty i november i fjol. De beskriver hur aktivister fått utstå upprepade elchocker och piskrapp tills de inte kunnat stå och gå ordentligt.

Den saudiska regimen kallade då anklagelserna om tortyr för "grundlösa". Månaden därpå lämnade Amnesty en förfrågan om att ge dem eller FN tillgång till de gripna aktivisterna – en förfrågan som regimen hittills inte har besvarat.

Bitter eftersmak

I juni 2018 tillät Saudiarabien kvinnor att köra bil, vilket tidigare varit förbjudet i det strikt islamistiska landet. Många, i synnerhet kvinnliga, aktivister hade länge kampanjat för lagändringen.

Händelsen fick dock en bitter eftersmak sedan det avslöjats att flera av de aktivister som kämpat för sin rätt att köra bil gripits och fängslats, utan dom och utan juridisk representation.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning