Amnesty: Migrantarbetare utnyttjas alltjämt i Qatar

Amnesty prickar igen Qatar i en ny rapport, den här gången om hembiträden. Bilden är från Doha. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Qatar har tidigare prickats för omständigheterna bland annat i byggbranschen, något som fällt en lång skugga över fotbolls-VM. En färsk rapport granskar landets hembiträden, som ofta fått sina resehandlingar konfiskerade och utstår hot.

Enligt en färsk rapport från organisationen Amnesty International bryter hushållen ofta mot den lag om hushållsarbete som trädde i kraft 2017 i Qatar, ett land som också tidigare prickats för missförhållanden bland migrantarbetare.

I den nya rapporten intervjuas 105 hembiträden. Av dem säger sig hälften jobba över 18 timmar om dygnet. Nästan 90 procent jobbar minst 14 timmar om dagen.

Fem av de intervjuade rapporterar om sexuellt utnyttjande, medan nästan hälften berättar om verbala aggressioner, hot eller våld.

Amnesty bedömer att det finns över 170 000 hushållsarbetare i Qatar, varav omkring 60 procent är kvinnor. De kommer i allmänhet som gästarbetare från fattiga förhållanden.

"Största delen av kvinnorna har inte haft en enda ledig dag under sitt anställningsförhållande" skriver Amnesty i ett pressmeddelande.

Majoriteten av de anställda hade inte tillgång till sitt eget pass, utan det hade omhändertagits av arbetsgivaren.

Svårt röra sig fritt

Hembiträdena omfattas alltjämt inte av arbetslagstiftningen, även om det införts en särskild lag om hembiträden, skriver Amnesty. Organisationen uppger att lagen inte heller övervakas. Ett praktiskt problem är att arbetstagarna inte nödvändigtvis kan röra sig fritt för att söka hjälp eller rapportera.

"Inte en enda av de intervjuade kvinnorna hade sett sina utnyttjare stå till svars för sitt agerande. Om Qatar vill skydda de hembiträden som jobbar i landet från att bli utnyttjade, måste landet sända en tydlig signal till arbetsgivarna om att brott mot arbetstagarnas rättigheter inte accepteras", säger Steve Cockburn, chef för avdelningen för ekonomiska och sociala rättigheter vid Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Qatar kommenterar: "Lagbrott"

Ministerrådets kommunikationsavdelning i Qatar gav på tisdagen ett utlåtande om rapporten. "Om de kan konstateras sanna, är de anklagelser som görs av de intervjuade individerna allvarliga lagbrott och bör hanteras som sådana", skriver myndigheten och tillägger att arbetsministeriet i Qatar är berett att samarbeta med Amnesty och "se till att de ansvariga står till svars".

Myndigheterna tillägger att lagar har reviderats, till exempel för att stoppa avtal som hindrar arbetstagare att byta arbetsgivare, och utlovar ytterligare ändringar på lönefronten, bland annat minimilön för alla arbetare.

Lång skugga

I fjol prickade Amnesty Qatar för fortsatta missförhållanden i byggbranschen och städbranschen, bland annat obetalda löner, hot och tvångsarbete.

Qatar har varit i världens strålkastarljus på grund av de stundom livsfarliga arbetsmiljöerna på de fotbollsarenor som byggts inför herrarnas fotbolls-VM 2022.

Även internationella arbetsorganisationen ILO granskade förhållandena på grund av rapporterna om dödsfall i hettan. Den internationella fackliga konfederationen ITUC har beräknat att omkring 1 000 arbetare per år har mist livet under arbetet.

Artikeln är uppdaterad 20.10 kl 13.50 med pressmeddelandet från kommunikationsavdelningen vid Qatars ministerråd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning