Amnesty kritiska mot IOK: "Borde vara extremt försiktiga med att rentvå eventuella brott mot mänskliga rättigheter"

Peng Shuai. Arkivbild. Bild: Andy Brownbill / AP Photo

Den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai bekräftade att hon var i säkerhet över ett videosamtal med Internationella olympiska kommittén (IOK). Nu anser Amnesty International att IOK är "ute på farligt vatten".

Den 2 november publicerade Peng Shuai, tidigare världsetta i dubbel, ett inlägg på sociala medier-plattformen Weibo där hon anklagade en toppolitiker för att ha tvingat henne till sex.

Sedan hörde ingen från henne på 19 dagar.

Men i söndags meddelade hon över ett videosamtal med IOK att hon var i säkerhet. Människorättsorganisationen Amnesty är dock kritiska till att IOK valde att delta i samtalet.

– IOK är ute på farligt vatten. De borde vara extremt försiktiga med att delta i att rentvå eventuella brott mot mänskliga rättigheter, säger Alkan Akad, Kinaforskare på Amnesty.

Tidigare på måndagen uttryckte turneringsorganisationen WTA fortsatt oro över Peng Shuais välbefinnande trots videosamtalet.

• Läs också: Blev Emma Terho och IOK en del av den kinesiska propagandan?

Den oron instämmer Amnesty i.

– Vi har sett liknande fall förut där människor inte haft något annat väl än att säga vad de blivit tillsagda, säger Alkan Akid.

– Den kinesiska regeringen och speciellt de statligt styrda medierna har en historia av att fabricera uttalanden eller att tvinga folk att ge vittnesmål, ibland tv-sända, kort efter att personer har försvunnit.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning