Amnesty anklagar Burma för svåra övergrepp

Familjemedlemmar som tillhör en muslimsk Rohingya-familj i flyktinglägret Thet Kal Pyin i Sittwe. Den buddhistiska majoriteten i Burma går inte med på att ge Rohingya-medlemmar medborgarskap, trots att många bott i landet i generationer. Bild: Romeo Gacad

Övergrepp som kan vara brott mot mänskligheten utförs av regeringsstyrkor i Burma mot folkgruppen rohingya, enligt Amnesty International. Fredspristagaren Aung San Suu Kyi, som i praktiken styr landets regering, kritiseras hårt.

Efter en undersökning anklagar Amnesty de burmesiska säkerhetsstyrkorna för mängder av olagliga dödanden samt våldtäkter mot kvinnor och flickor ur den muslimska minoriteten rohingya. Dessutom har över 1 200 bostäder och hela byar bränts ner under offensiven i delstaten Rakhine, längs gränsen mot Bangladesh, enligt rapporten.

– Den burmesiska militären har riktat in sig på civila rohingya i en känslokall och systematisk våldskampanj. Män, kvinnor, barn, hela familjer och hela byar har attackerats och utsatts för övergrepp, som en form av kollektiv bestraffning, skriver Rafendi Djamin, chef för Amnestys verksamhet i Sydostasien och Stilla havet, i ett uttalande.

"Systematisk attack"

– De förkastliga åtgärderna av militären kan vara en del av en utbredd och systematisk attack mot en civilbefolkning och kan utgöra brott mot mänskligheten. Vi är oroliga för att de fruktansvärda berättelserna om brott vi har upptäckt bara är toppen av ett isberg, fortsätter han.

Amnesty har i sin undersökning intervjuat rohingya i Burma och Bangladesh samt analyserat fotografier, videofilmer och satellitbilder.

Insatsen inleddes efter en attack mot en polisstation i början av oktober som skylldes på rohingya-extremister och där nio poliser dödades.

Svikit ansvar

Tiotusentals rohingya har nu tvingats fly våldet, men kläms mellan sköldarna i en humanitär katastrof eftersom Bangladesh skärpt gränsbevakningen för att hindra dem från att ta sig in.

Aung San Suu Kyi, som fick Nobels fredspris 1991 för sin långa demokratikamp, har kritiserats av bland andra FN och Malaysia för övergreppen.

Nu ansluter sig även Amnesty till den kören:

– Även om militären är direkt ansvarig för brotten, har Aung San Suu Kyi misslyckats med att leva upp till både sitt politiska och moraliska ansvar att försöka stoppa och fördöma det som utspelas i delstaten Rakhine, skriver Djamin. 

Burma, eller Myanmar som den tidigare militärregimen valde att kalla landet, har cirka 52 miljoner invånare. De allra flesta är buddhister.

Burma blev självständigt från Storbritannien 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010 då en viss demokratisering inleddes.

Den dåvarande oppositionsledaren Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp. Efter valet i fjol är hon i praktiken landets civila ledare.

Det muslimska rohingyafolket, som invandrat från grannlandet Bangladesh, har levt i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer men klassas inte som medborgare. Enligt FN är det en av världens mest förföljda folkgrupper.

Folkgruppen uppgår till cirka en miljon i Burma. 

Källor: NE, Landguiden

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning