Amnesty ändrade sig på nytt om Navalnyj

Amnesty International återställer Aleksej Navalnyjs status som samvetsfånge. Bild: Olga Maltseva/Lehtikuva/AFP

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är återigen samvetsfånge. Amnesty International har tagit tillbaka sitt tidigare beslut att frånta honom denna status.

Först utsåg Amnesty Aleksej Navalnyj till samvetsfånge. Sedan tog man överraskande tillbaka beslutet i slutet av februari. Amnesty blev då hårt kritiserad för att ha låtit sig påverkas av den statliga ryska propagandan.

Nu meddelar alltså Amnesty att man har gjort ett misstag. I ett pressmeddelande säger organisationen att ryska regeringen utnyttjade Amnestys tidigare beslut för att ytterligare kränka Navalnyjs rättigheter. Därför återfår han nu sin tidigare status.

– Det betyder inte att vi håller med om allt som Navalnyj säger. Vissa av hans tidigare uttalanden är klandervärda. Men genom att bekräfta hans status som samvetsfånge lyfter vi upp hans fall. Han har rätt att få träffa en oberoende läkare och han har fängslats utan att ha begått något brott, säger Amnesty i uttalandet.

Amnestys verksamhetsledare i Finland, Frank Johansson, konstaterar att Amnesty helt enkelt fattade fel beslut i februari.

– Vi tittade alltför mycket på våra egna principer och valde att tolka dem strikt, istället för att lägga fokus på Navalnyjs välbefinnande. Det ber vi om ursäkt för, säger Frank Johansson till HBL.

Frank Johansson medger att Amnesty begick ett misstag. Bild: HBL-arkiv

Han håller inte med om att Amnesty har strukit Kreml medhårs eller böjt sig för påtryckningar. Enligt Johansson var kritiken mot Navalnyjs nationalistiska åsikter framför allt stark inom Amnesty som organisation.

– Säkert har vi undervärderat den enorma symboliska betydelse som begreppet samvetsfånge har, speciellt i Ryssland. För oss är det främst en hederstitel, men i Ryssland uppfattas det som en upphöjd status.

Amnestys största misstag var enligt Johansson att inte ta kontexten i beaktande.

– Då beslutet fattades att frånta Navalnyj den här titeln insåg man inte på vilket sätt ryska regeringen skulle utnyttja det hela, vilket säkert var naivt. Navalnyjs välbefinnande är viktigare än vårt dåvarande val att strikt tolka våra egna regler.

Navalnyjs stabschef Leonid Volkov tackar alla som har deltagit i kampanjen för att återge Navalnyj hans tidigare status.

– Ett gigantiskt tack till alla som deltog i kampanjen för att skydda Aleksej Navalnyjs goda namn och rykte, till alla er som vände er till Amnesty officiellt och inofficiellt, individuellt eller med kollektiva brev. Det är viktigt, det fungerar, det fungerade, skriver Volkov på Twitter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning