Amfetaminanvändningen i Finland ökar – kokain och ecstasy planar ut

Knarkanvändningen i Finland ökar. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Brukandet av amfetamin, metamfetamin, kokain och ecstasy i Finland är tre gånger högre än 2012, visar en undersökning av avloppsvatten som Institutet för hälsa och välfärd gjort.

Användningen av amfetamin har ökat i Finland. Däremot har ökningen av kokainanvändning jämnats ut medan ecstasy minskat.

Det visar en undersökning av avloppsvatten som Institutet för hälsa och välfärd gjort i 27 städer inklusive deras närområden. Ungefär 60 procent av Finlands befolkning bor i de här städerna.

Undersökningen visar att amfetamin används i hela landet men ökar särskilt mycket i huvudstadsregionen. Kokainanvändningen i Finland utgörs till största delen av invånare i huvudstadsregionen, medan kokain används sporadiskt norr om Tammerfors. Ecstasy används på alla håll i landet, men har minskat i flera av de städer som undersöktes.

– Vi gjorde den här sortens undersökning första gången 2012, i dag kan man se att användningen av kokain, amfetamin, ecstasy och metamfetamin är tre gånger så stor i Finland, säger Teemu Gunnar, enhetschef på Institutet för hälsa och välfärd.

I mars 2021 uppmättes den högsta användningen av amfetamin någonsin i Helsingfors och dess närområde. Missbrukandet av amfetamin i Finland är i nuläget högre än i många andra europeiska länder medan kokainanvändningen är lägre än genomsnittet.

– Det är svårt att säga vilken effekt coronapandemin haft på droganvändningen, men man måste komma ihåg att varor kommer in i Finland trots att människor inte rör på sig, säger Gunnar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning