Amerikanskt militärflyg över Ukraina

Ukrainska fartyg som beslagtagits i Svarta havet den 25 november. Bild: TT/AP

Ett plan från det amerikanska flygvapnet har flugit över Ukraina för att visa stöd för Kiev sedan Ryssland beslagtagit tre ukrainska fartyg i Svarta havet.

"I dag genomförde de Förenta staterna och dess allierade en extraordinär flygning i enlighet med open skies-fördraget. Tidpunkten för denna flygning är avsedd att bekräfta USA:s åtaganden för Ukraina och andra partnerländer", skriver det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i ett uttalande.

Flygningen skedde inom ramen för säkerhetsorganisationen OSSE:s samarbete Open skies. Observationsflygningarna inom samarbetet ska skapa öppenhet och förtroende mellan länder på det säkerhetspolitiska området.

Vid händelsen i Svarta havet den 25 november beslagtogs tre ukrainska fartyg sedan de beskjutits av ryska enheter. De 24 ukrainarna ombord greps.

Enligt Pentagon hade ukrainsk militär begärt flygningen, som genomfördes på torsdagen med ett flygplan av typen OC-135. Ombord fanns observatörer från USA, Kanada, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Rumänien och Ukraina.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46