Amerikanska skepp i Taiwansundet – Kina protesterar

Bild: TT

Två amerikanska örlogsfartyg har gått igenom Taiwansundet i samband med att en stor militärövning har inletts nära Guam, meddelar den amerikanska flottan.

Kina har lagt in en formell protest hos Washington efter händelsen. Landet anser att fartyg som passerar genom sundet kränker landets suveränitet. USA och många andra länder anser däremot att sundet är internationellt vatten som är öppet för alla.

Jagaren USS Preble och det marina lastfartyget Walter S Diehl körde sträckan "i enlighet med internationell rätt", enligt den amerikanska marinen.

Fartygens genomresa genom Taiwansundet visar enligt det amerikanska uttalandet på landets engagemang för att hålla området fritt och öppet. Marinen skriver att den kommer att fortsätta att flyga, segla och verka där internationell lag tillåter.

Amerikanska krigsskepp kör regelbundet genom sundet som skiljer det kinesiska fastlandet från Taiwan, vilket brukar leda till starka reaktioner från Peking.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54