Amerikanska skepp i Taiwansundet – Kina protesterar

Bild: TT

Två amerikanska örlogsfartyg har gått igenom Taiwansundet i samband med att en stor militärövning har inletts nära Guam, meddelar den amerikanska flottan.

Kina har lagt in en formell protest hos Washington efter händelsen. Landet anser att fartyg som passerar genom sundet kränker landets suveränitet. USA och många andra länder anser däremot att sundet är internationellt vatten som är öppet för alla.

Jagaren USS Preble och det marina lastfartyget Walter S Diehl körde sträckan "i enlighet med internationell rätt", enligt den amerikanska marinen.

Fartygens genomresa genom Taiwansundet visar enligt det amerikanska uttalandet på landets engagemang för att hålla området fritt och öppet. Marinen skriver att den kommer att fortsätta att flyga, segla och verka där internationell lag tillåter.

Amerikanska krigsskepp kör regelbundet genom sundet som skiljer det kinesiska fastlandet från Taiwan, vilket brukar leda till starka reaktioner från Peking.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning