Amerikanska Pence om EU: Vi förenas av vårt arv

EU:s permanenta rådsordförande Donald Tusk tog emot vicepresident Mike Pence (till vänster) i Bryssel i dag. Bild: Alex Wong

USA:s vicepresident Mike Pence lovar fortsatt amerikanskt engagemang för ett enat EU.

– Vi delas av en ocean, men förenas av ett gemensamt arv, säger Pence på besök i Bryssel.

De amerikanska flaggorna vajar sida vid sida med EU:s i centrala Bryssel i dag, inför en heldag av tunga möten.

Efter att först ha träffat EU:s utrikeschef Federica Mogherini mötte vicepresident Mike Pence EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i förmiddags.

På pressträffen efteråt talar båda herrarna om enighet och samarbete.

– Den här morgonen har jag haft väldigt konstruktiva och produktiva samtal med ordförande Tusk. Det är en ära att vara här, säger Pence – och lovar omedelbart ett fortsatt stöd för EU.

– I dag är det min ära att å president Trumps vägnar uttala USA:s starka engagemang för ett fortsatt samarbete och partnerskap med EU. Oavsett vilka åsiktsskillnader vi har så delar våra två kontinenter samma arv, värderingar och inte minst samma mål: att arbeta för fred och välstånd genom frihet, demokrati och ett rättssamhälle, säger vicepresidenten.

– När USA och Europa är fredligt och välmående så stärker vi fred och välstånd över hela världen, säger Pence.

Tusk är tydligt nöjd över samtalen.

– I dag hörde jag ord som lovar gott inför framtiden, betonar han och berättar att han rakt ut frågat Pence tre frågor om den nya administrationens syn på fortsatt internationellt samarbete, däribland med EU.

– Som svar fick jag tre stycken "ja". Vi räknar som alltid med att USA stöder ett enat Europa. Världen skulle vara en mycket sämre plats om Europa var oenigt, säger Tusk.

Pence fortsätter nu sina möten i Bryssel med att först träffa kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker inne i centrum. Senare i eftermiddag går sedan färden ut till Nato-högkvarteret i nordost där generalsekreterare Jens Stoltenberg väntar.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03