"Amerikanska kongressen behöver en exorcist"

DONALD TRUMP ÄR EN VÄLDIGT ENSAM PRESIDENT. I dagens situation har vi nästan ingenting kvar av våra relationer, säger Aleksej Pusjkov. Bild: Arthur Bondar

Sverige och Finland ska be Nato sluta röra sig nära Rysslands gränser i Östersjön. Annars kommer Ryssland att fortsätta svara. Det säger Aleksej Pusjkov, ordförande för informationsutskottet i ryska senaten, till HBL. Pusjkov är en av Putins viktigaste fotsoldater inom sociala medier med flera hundratusen följare på Twitter.

MOSKVA Aleksej Pusjkov tar emot på sitt arbetsrum på tjugofjärde våningen. Det ligger mitt i stan på Nya Arbat i en sovjetbyggd skyskrapa som tillhör ryska federationsrådet. Utsikten över Moskva är hisnande.

Bakom det omfångsrika skrivbordet sitter ordföranden för informationsutskottet i ryska federationsrådet. Tidigare var han ordförande för utrikesutskottet i duman. Men framför allt är han en av Rysslands populäraste politiker på Twitter. Han har över 221 000 följare och har på några år blivit en av Putins viktigaste fotsoldater inom sociala medier, den person som förankrar Putins utrikespolitik hos ryssarna.

Pusjkov inte bara försvarar. Helst anfaller han. Amerikanska kongressen är besatt av "förstörelsens demoner", USA genomgår en "psykos", Ukraina är en "evig gnällspik" och Östtyskland var ett "moget äpple som Kohl tog emot av trädgårdsmästaren Gorbatjov".

Att Pusjkov nu är en av de mest citerade ryska politikerna på nätet har fått oppositionsledaren Aleksej Navalnyj att anklaga den ryska sökmaskinen yandex för att favorisera honom.

– Navalnyj anser att alla bara borde skriva om honom. Men det sker betydligt viktigare saker här i världen. Jag använder inte det formella sättet att uttrycka mig, det gör Kreml och utrikesdepartementet. Jag formulerar mina egna tankar i den form jag själv gillar, säger Pusjkov.

Era tweetar är ofta kategoriska. Tycker ni inte det försvårar dialogen?

– Vet ni, jag tillhör inte Lev Tolstojs lärjungar. Tolstoj trodde på att man inte skulle göra motstånd när man blir anfallen. Det är en väldigt bra idé på individnivå. Men det fungerar inte i internationell politik, konstaterar Pusjkov.

Han skrattar spontant och fortsätter:

– Inom internationell politik är det något helt annat som avgör, och det är nationella intressen. Styrkeförhållanden. De Gaulle kallade staten ett egoistiskt monster. Om han hade rätt kan man inte gå in för en utrikespolitik där man bara ger efter. Om någon talar till dig på kalla krigets språk går det inte att svara på något annat språk.

Men varför kan inte ett land som Ryssland, med alla dessa talangfulla människor, syssla med sitt? Varför måste ni gå in i Ukraina och Syrien? Ni har ju en massa problem i ert eget land som borde lösas.

– Kan ni i så fall svara mig varför USA, med alla dessa talangfulla människor, måste lägga sig i andra länders förehavanden överallt i hela världen? Varför behöver de 90 000 soldater i Japan? 35 000 soldater i Sydkorea? Nu har de byggt sju baser i Afghanistan. Varför är detta talangfulla land överallt?

– Vi är inte i Syrien för att vi ser oss som en stormakt. IS är en direkt fara för oss, en konkret risk och inget abstrakt. Innan IS skapades hade vi inga islamistiska terrordåd i Europa, de började efter att IS utropade sitt kalifat. Det blev en inspirationskälla för radikaler i Europa. Vi har 3,5 miljoner centralasiater som kommer för att arbeta i Ryssland varje år. Om där sker en radikalisering är det mycket farligt för oss.

Om det är sant att staten är ett egoistiskt monster – bör vi alltså ha en värld där den starkaste bestämmer?

– Det är vad våra amerikanska vänner hela tiden försöker bevisa.

Ryssland försöker också bevisa det.

– Ryssland höll sig utanför spelet i femton år. Vi varken syntes eller hördes. Blev världen bättre av det? 1999 började man bomba Serbien och ge Kosovo självständighet. Vi gjorde inget. Sedan började Nato närma sig våra gränser. Först med Polen, Ungern och Tjeckien, sedan Estland, Lettland, Litauen.

Förespråkarna för Natomedlemskap i Sverige och Finland får vatten på sin kvarn av ryska flygplan som till exempel flyger på några meters avstånd från svenska plan eller kränker det finska luftrummet. Varför agerar Ryssland själv på ett sätt som skyndar på processen mot Nato?

– Vad jag vet anser både Sveriges och Finlands regering att man inte ska gå med i Nato.

Än så länge, men dynamiken i Natodiskussionen har ändrats under de senaste åren.

– Dynamiken handlar om något annat: Att Nato placerar sin infrastruktur och sina trupper i ryska grannstater. Hur kan vi inte bry oss?

Vad gör i så fall ryska flygplan i finskt luftrum?

– De skedde under en viss period av tilltagande spänningar. Finländska soldater deltog i Natomanövrar, bland annat i en stor manöver där fienden kom från ett land i sydost som hade ockuperat Estland. Jag undrar vilket land de avsåg? Så här fanns ett visst ömsesidiga agerande. Nu är det inte längre så. Finlands och Rysslands presidenter diskuterade saken och den är löst.

En sak som däremot oroar mig är att Nato hela tiden sänder ut sin flotta i närheten av Kaliningrad. Vad vill de åstadkomma? Skrämma oss? Vi blir inte skrämda.

Och det ryska planet som flög väldigt nära ett svenskt flygplan helt nyligen?

– Det har jag inte hört talas om. Däremot har jag hört om att svenskarna ständigt letar efter ryska u-båtar vatten och mycket riktigt hittade de en u-båt som hade förlist år 1914 eller 1916.

Ni har alltså verkligen inte hört om incidenten med det ryska planet som flög nära det svenska?

– Nej. Men när sådana saker sker brukar bägge sidor anklaga varandra. Vad vi behöver är en situation där den typens incidenter inte uppstår. Nato har blivit väldigt aktivt på Östersjön den senaste tiden, uttryckligen vid våra kuster. Det leder till ett visst demonstrativt agerande från rysk sida. Situationen är osund och vi måste få ett slut på den. Nato måste begränsa sina aktiviteter i norra Östersjön. Då kommer allt att lugna sig.

Trots det ryska stödet för Trump har relationerna mellan Moskva och Washington inte förbättrats sedan han blev USA:s president. Tvärtom har de förvärrats. Men Pusjkov tror fortfarande på Trump som person.

– Trump har inte gjort ett enda fientligt uttalande mot Ryssland sedan han blev vald. Men han tvingas hela tiden agera enligt ett på förhand skrivet manus som är fientligt mot Ryssland, och som en del av hans egen administration också jobbar för. Det gör honom till en väldigt ensam president. I dagens situation har vi nästan ingenting kvar av våra relationer. Amerikanska kongressen och senaten förstör allt som hjälpte oss att göra slut på kalla kriget. Därför anser jag att de är besatta av en förstörelsedjävul.

Pusjkov ler.

– Jag talar bildligt förstås. Men det vore bra att hitta en exorcist som kunde minska den här djävulens inflytande i korridorerna.

Född: I Kina. Pusjkov växte upp i en sovjetisk diplomatfamilj. Därefter utbildade han sig till diplomat och under åren 1988-1991 var han bland annat talskrivare för Michail Gorbatjov. Under 1993-2000 satt han i redaktionsrådet för Foreign Policy. Sedan 1998 har han ett eget tv-program om utrikespolitik, Post Scriptum, på tv-kanalen ТВЦ.

År 2011 blev han invald i duman för Putins parti Det enade Ryssland.

Från 2012 ledde han den ryska delegationen i Europarådets parlamentariska församling (PACE) – medan Ryssland fortfarande var med. Sedan 2015 deltar Ryssland inte i längre i PACE eftersom landet fråntogs sin rösträtt 2014 på grund av annekteringen av Krim.

År 2016 valdes han in i ryska federationsrådet.

År 2014 hamnade han på både USA:s och Ukrainas sanktionslista efter att ha stött annekteringen av Krim.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning