Amerikansk säkerhetsrapport varnar för flyktingar i Finland

Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

USA:s ambassad i Helsingfors har förnyat sin bedömning av säkerhetssituationen i Finland. Säkerhetsriskerna bedöms vara låga och Finland betraktas som ett tryggt land, men ambassaden höjer ändå ett varningens finger för de flyktingar som bor i landet.

– Finland har aldrig upplevt en terrorattack, men terrorismen väcker en oro i det finländska samhället på grund av den syriska flyktingkrisen. Finland har nyligen tagit emot 32 000 invandrare, varav de flesta är män i stridsåldern, uppger USA:s ambassad på sin sajt.

Ambassaden varnar också för jihadister och IS-krigare i förtäckta ordalag.

– Omkring 100 finländare är misstänkta för att ha deltagit i väpnade strider utomlands. Utöver detta är omkring 300 finländare under strikt polisövervakning på grund av misstankar om kopplingar till terrorism, skriver ambassaden i sin senaste rapport om Finland.

Förenta staternas myndigheter gör regelbundna uppdateringar av säkerhetssituationen i en lång rad länder. Bedömningen lägger särskild vikt vid sådana hotbilder som riktar sig mot amerikanska medborgare eller antiamerikanska attityder som kan utgöra en risk för landets medborgare.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03