Amerikansk raritet på fransk premiärvisit i Nyland – har du sett gulbenan?

Den mindre gulbenan var på blixtvisit i Lojo. Ingen hann få några riktigt bra bilder av den, men kännetecknen syns ändå på det bästa fotografiet. Bild: Sami Tuomela

En mindre gulbena blixtgästade Lojo i måndags. Därmed har 400 fågelarter observerats inom Helsingforstraktens ornitologiska förening Tringas verksamhetsområde.

Jan Södersved hade inte hunnit fågelskåda på en hel vecka, och det är mycket för de inbitna skådarna, i synnerhet så här års. När han äntligen hann ut till Hyvelänjärvi i Lojo i måndags blev exkursionen desto mer minnesvärd.

– Jag ville bara kolla om det alls fanns några vadare kvar, och visst fanns det, säger Södersved som snabbt räknade till 300 grönbenor, 60 brushanar och ett antal andra för årstiden vanliga vadare.

Sedan gick han igenom vadarna en gång till, och då avtecknade sig en lite annorlunda vadare på tubkikarlinsen.

– Jag hade medljus och såg genast att fågeln måste vara en mindre gulbena. Artbestämningen är inte så svår om man vet hur mindre gulbenan ser ut, säger Södersved som sett arten ett par gånger förut.

Mindre gulbenan är något större än grönbenan, ljusare, och har spädare näbb. Och så gula ben förstås. Den häckar i Nordamerika, och några exemplar förirrar sig årligen till Europa, men sällan till Finland. Det här var bara Finlands femte fynd av mindre gulbena, och det första i Nyland.

Samtidigt var det den 400:e fågelarten som observerats inom Helsingforstraktens ornitologiska förening Tringas verksamhetsområde (från Hangö till Sibbo), och nummer 299 för lokalavdelningen i Lojo och Sjundeå.

Många fågelskådare missade den mindre gulbenan eftersom den försvann efter bara någon timme.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03