"Amerikansk kultur har allt det jag saknar i Finland" – amerikavänner firade fjärde juli i Helsingfors

Matthew Raymond (till vänster), Johnny Green, Onerva Rosenberger och Jesse Rosenberger är på besök i Onervas hemland och försöker smälta samman det bästa ur amerikansk och finländsk kultur. Bild: Karl Vilhjálmsson

USA:s självständighetsdag till ära samlades hundratals människor för en gemensam picknick i amerikansk stil utanför Finlandiahuset.

Den fjärde juli, USA:s självständighetsdag, firas med pompa och ståt på andra sidan Atlanten. Men också i Finland har Amerikavännerna vid Finland-Amerika-sällskapet ordnat en festlig picknick med grillmat, musik och amerikanska muskelbilar i Helsingfors.

– Det är något med den amerikanska livsstilen som jag finner fascinerande. Människorna där är så avspända, vänliga och öppna, säger ordföranden för Helsingfors Finland-Amerika-sällskap Pirve Harakka, Amerikavän i tredje generationen.

Sällskapet ordnar olika evenemang vid alla de stora amerikanska festligheterna men i år har de storsatsat på självständighetsdagen.

"Finland är fantastiskt"

På picknicken stöter HBL på en glad och fartfylld grupp amerikaner, ackompanjerade av finländska Onerva Rosenberger. Hon har tagit sin man Jesse Rosenberger och hans vänner Johnny Green och Matthew Raymond till Amerikapicknicken.

För Johnny Green var bastubad på morgonen en ny upplevelse. Bild: Karl Vilhjálmsson

– Vi har varit i Finland i några dagar nu och det har varit fantastiskt. Vi har besökt Riksdagshuset och Helsingfors domkyrka och i dag började vi dagen med morgonbastu, säger Green.

– Vi försöker sammansmälta amerikansk och finländsk kultur, förklarar Jesse Rosenberger.

När HBL ställer den obligatoriska frågan om vad gruppen tycker om president Donald Trump, som inom kort ska komma till Helsingfors, är reaktionen först några aningen nervösa skratt och skämt. Sedan svarar Johnny Green diplomatiskt:

– Han talar inte alltid för hela det amerikanska folket. Men jag är ändå stolt över att vara amerikan.

Muskelbilar

Picknicken gästades också av flera muskelbilsfantaster som ställt upp en lång rad amerikanska bilar utanför Finlandiahuset. En av dem är Olli Salmi som tillsammans med frun Teija Brinkas ställt upp sina ögonstenar – två Chevroletbilar från femtiotalet.

– Amerikanska bilar är en livsstil. Jag har sysslat med dem i 40 år och det har även blivit mitt yrke. Sedan 1980 har det inte gått en dag då jag inte skulle ha ägt en amerikansk muskelbil, berättar Salmi som till vardags jobbar med att handmåla bilar.

För Olli Salmi är amerikanska bilar en livsstil. Här sitter han i sin Gasser Chevy Nomad från 1955 med suveränt handmålade detaljer. I bakgrunden skymtar Teija Brinkas Chevy 3100 pickup från 1956. Bild: Karl Vilhjálmsson

I övrigt kallar han sig inte för amerikafantast – det är bilarna som ligger närmast hjärtat. De amerikanska femtiotalsbilarna har en så banbrytande design att de fortsatt intressera honom sedan ungdomsåren.

Också för Christina Antrell var muskelbilarna det största lockbetet på picknicken.

– Jag fascineras av den amerikanska kulturen, men i synnerhet av de imponerande muskelbilarna. När en V8 vrålar behöver man inte spela någon annan musik på bilradion, ljudet av motorn är musik nog i sig självt.

Christina Antrell fascineras av amerikanska muskelbilar. För henne var fjärde juli-picknicken ett ypperligt tillfälle att få klä på sig Amerikaklänningen. Bild: Karl Vilhjálmsson

Öppet och vänligt

För picknickarrangören Pirve Harakkas del har Amerika fått en bestående plats i hennes hjärta sedan familjen flyttade till USA då hon var barn. Många kan tycka att den amerikanska vänligheten verkar påklistrad men för Harakka spelar det ingen roll.

– Amerikansk kultur har allt det som jag saknar i finländsk kultur. I stället för att ta fasta på allt som är negativt och dåligt – vilket vi här i Finland ofta gör – vill man i Amerika betona det goda och vågar också berömma sig själv. Amerikansk kultur är mera öppen och glad än den finländska.

– Men jag är förstås tacksam över den jämlikhet och säkerhet vi har här i Finland. Det finns inte i USA i samma utsträckning.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning