Amerikanerna: Trump hanterar Ryssland fel

Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Nicholas Kamm

Över hälften av de tusen tillfrågade amerikanerna i en ny undersökning tycker att president Donald Trump hanterar Ryssland fel. Men demokrater och republikaner är djupt splittrade i frågan och de senare står i stort bakom sin president.

Under presskonferensen efter toppmötet med den ryske presidenten Vladimir Putin i Helsingfors gav USA:s president Donald Trump intryck av att lita mer på Putins betygelser om att Ryssland inte blandade sig i presidentvalet 2016 än slutsatserna från amerikanska underrättelsetjänster om att så var fallet.

Uttalandet följdes av en kritikstorm på hemmaplan – och ett nytt uttalande från Trump där han hävdade att han sagt fel på presskonferensen och att han faktiskt litar på underrättelsetjänsternas slutsats att Ryssland blandade sig i valet.

Stor splittring

Stödet bland väljarna för hur presidenten hanterar Ryssland skiljer stort mellan republikaner och demokrater. Reuters opinionsundersökning, som institutet Ipsos gjort efter Trumps och Putins presskonferens, visar att en liten majoritet av väljarna är missnöjda med hur presidenten handskas med Moskva.

55 procent av de drygt tusen tillfrågade amerikanerna anser att Trump agerar fel. Över 70 procent av tillfrågade republikaner står dock bakom sin president i frågan, trots att många av framträdande republikaner varit kritiska till presidentens agerande. Som jämförelse står bara 14 procent av demokraterna bakom presidenten.

Ryssland inblandat

På frågan om Ryssland blandade sig i det amerikanska presidentvalet 2016 svarar en majoritet, nästan 60 procent, av de tillfrågade i Reuters studie att de anser det. Men även i den frågan är demokrater och republikaner oense.

Resultatet i Reuters studie liknar det i en undersökning från tidigare i juli, som publicerades i Washington Post. I den ansåg drygt var tredje republikan att Ryssland varit inblandade i valet, medan 80 procent av demokraterna ansåg detsamma – ungefär samma resultat som i Reuters studie.

Fortsatt stöd

Agerandet och kritiskstormen i samband med toppmötet i Helsingfors tycks än så länge inte ha påverkat det övergripande förtroendet för president Trump. 43 procent av amerikanerna tycker att presidenten gör ett bra jobb, enligt en sammanställning av flera opinionsmätningar som Real Clear Politics gjort.

Som lägst hittills var stödet för Trump som president i mitten av december förra året, då 37 procent ansåg att han gjorde ett bra jobb. Sedan dess har det klättrat upp till dagens nivå. Störst stöd hittills hade han strax efter det att han tillträdde som president, då ansåg knappt 46 procent att han gjorde ett bra jobb, enligt Real Clear Politics sammanställning.

Det politiska etablissemanget och företrädare för underrättelseorganisationer i USA har gått i taket efter ett uttalande som president Donald Trump gjorde på presskonferensen med Rysslands president Vladimir Putin efter deras möte i Helsingfors.

Uttalandet är sprängstoff eftersom samtliga amerikanska underrättelsetjänster slagit fast att Ryssland lade sig i presidentvalet 2016, som Trump vann. Flera utredningar försöker ta reda på ifall det fanns något samröre mellan Trumps presidentvalskampanj och Ryssland.

Vad sade egentligen Trump på presskonferensen? Och vad säger han i efterhand att han skulle ha sagt?

Presskonferensen i Helsingfors, 16 juli 2018:

Fråga från nyhetsbyrån AP:

– President Putin har nekat till att ha någonting att göra med inblandning i valet 2016. Samtliga amerikanska underrättelsetjänster har kommit fram till att Ryssland var inblandat. (...) Vem litar du på?

Svaret från Trump:

– Mina medarbetare sa till mig att de tror att det är Ryssland. Och sedan har jag president Putin, som sade att det inte är Ryssland. Jag kan bara säga en sak: Jag kan inte se någon anledning till att det skulle vara det. Men jag har förtroende för båda parter. (...) Jag har stort förtroende för min underrättelsepersonal, men ni ska veta att president Putin var extremt kraftfull och övertygande i sitt förnekande i dag.

Möte med reportrar, Vita huset i Washington, 17 juli 2018:

Trump:

– Jag accepterar våra underrättelsetjänsters slutsats att Ryssland blandade sig i valet 2016. Det kan vara andra personer också. Det finns mycket folk där ute.

– Jag kom hem och gick igenom transkriberingen (från presskonferensen i Helsingfors) och videoinspelningar av mina svar och insåg att vissa saker behöver förtydligas. I en avgörande mening i mitt uttalande använde jag ordet "skulle" i stället för orden "skulle inte". Meningen borde egentligen ha lydit "Jag kan inte se någon anledning till att det INTE skulle vara Ryssland". Ett slags dubbel negation. Så ni kan lägga till det, jag skulle tro att det klargör saker och ting.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning