Amerikan bakom app som använts vid det turkiska kuppförsöket 2016 gripen

Turkiets president Recep Erdogan. Arkivbild. Bild: AP/TT

En amerikansk man född i Turkiet, med kopplingar till en meddelande-app som ska ha använts i det misslyckade kuppförsöket 2016, har överlämnat sig till polisen i Istanbul. Det rapporterade statsmedia på onsdagen.

David Keynes, som i Turkiet även är känd som Alpaslan Demir, äger rättigheterna till Bylock, en krypterad meddelande-app som förbjudits i Turkiet. Den turkiska regeringen tror att appen användes av organisatörerna bakom det misslyckade militärkuppförsöket 2016, där omkring 250 människor dog.

Keynes ska ha kommit till Istanbul den 9 juni och överlämnat sig till polisen för att dra nytta av en ny lag som ger lindrigare straff till personer som erkänner brott, enligt den statliga nyhetsbyrån Andalou.

Keynes åtalats för terror-relaterade brott som kan ge honom upp till 15 år i fängelse. Det är oklart varför han valde att överlämna sig och varför statlig media rapporterade om gripandet först en månad efter att han kom till Turkiet.

Många gripna efter kuppförsöket 2016

Över 321 000 personer greps efter kuppförsöket 2016. De flesta har släppts, men händelserna har påverkat turkisk politik. Många av president Recep Erdogans politiska motståndare greps och oberoende medier stängdes ned. Cirka 3 000 personer har dömts till livstids fängelse.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning