Ambassader kräver eldupphör i Afghanistan inför högtid – talibanerna gör framryckningar

Afghanska kvinnor i Kabul inför firandet av högtiden id al-adha. Tidigare år har talibanerna gått med på tillfälliga eldupphör över högtiden. Bild: Rahmat Gul/AP-TT

Flera länder går samman och kräver ett omedelbart eldupphör i Afghanistan efter talibanernas framryckningar. Samtidigt har kidnappning av en ambassadörsdotter lett till dispyter mellan Afghanistan och grannlandet Pakistan.

15 länder med beskickningar i Afghanistan går samman i ett gemensamt uttalande tillsammans med Nato där man uppmanar talibanerna till ett omgående eldupphör inför tisdagens muslimska religiösa högtid id al-adha.

I uttalandet fördöms också kränkningar av mänskliga rättigheter i områden som nyligen tagits över av talibanerna, bland annat stängningar av skolor och medieföretag.

Fruktlösa samtal

Talibanernas högste ledare, Hibatullah Akhundzada, sade i ett uttalande på söndagen att han förespråkar en politisk lösning på konflikten i Afghanistan.

Beskedet kom efter det att fredssamtalen i Qatar mellan den afghanska regeringen och talibanrörelsen avslutats utan några mer konkreta resultat än att parterna enades om att återuppta samtalen nästa vecka.

Efter 20 års krigföring håller USA på att packa ihop sina styrkor i Afghanistan för att om någon månad åka hem. Tillbakadragandet har utlöst frenetisk aktivitet bland talibanernas milisstyrkor – sedan början av maj har talibanerna tagit kontroll över flera distrikt i Afghanistan och även flera viktiga gränsövergångar mot Pakistan.

I förra veckan sade sig talibanerna kontrollera 85 procent av Afghanistan.

Kidnappning upprör

Samtidigt har en regional dispyt blossat upp i området. Under söndagen kallade Afghanistan hem sin ambassadör i Pakistan efter det att dennes dotter kidnappats. Enligt Afghanistans utrikesdepartement fördes hon bort av okända gärningsmän i fredags, men återfanns efter några timmar och har sedan dess vårdats på sjukhus.

Ambassadören och andra diplomater kommer nu inte att återvända till Islamabad förrän "alla säkerhetshot är röjda", uppger Afghanistan. Pakistan förnekar afghanska anklagelser om att de ger fri lejd åt talibanerna och att Pakistans flygvapen ger talibanerna understöd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning