Amazons teknikdirektör: Testa genast, vänta inte på all information

Amazons teknikdirektör Werner Vogels var ett av de största namnen på Slush i år. Bild: SPT/Anna Back

Teknikjätten Amazons teknikdirektör Werner Vogels ångrar att bolaget inte har varit tillräckligt snabbt i vändningarna alla gånger.

Amazons snabba tillväxt och bolagets molntjänst AWS (Amazon Web Services) allt mer dominanta position till trots, tvekar Werner Vogels inte när han sitter på uppstartsfestivalen Slushs scen och får frågan om det största misstaget han gjort.

– När det gäller AWS önskar jag att vi gjort saker redan för fem år sedan när kunderna ville ha dem. Vi har inte gjort saker tillräckligt snabbt, eller så har vi inte alls gjort dem.

Det är bara genom nya innovationer företag har en framtid, och för att utvecklas konstant måste man enligt honom ha en fördomsfri företagskultur som tillåter misslyckanden.

– Vi utgår från ett institutionellt ja och har tagit bort allt som hindrar innovationer.

Som ett exempel säger han att det i många fall är den som föreslår något som måste bevisa varför idén är god. På Amazon är det omvänd bevisbörda som gäller – den som ifrågasätter en idé måste hosta upp förklaringarna. Processen ska inte dra ut på tiden.

– Om man väntar tills man har all tillgänglig information, är det ofta för sent. Sätt i gång bara! Ett experiment är inte ett experiment om man vet vilket resultatet blir.

Vogels berättar att Amazon ser misslyckanden som en värdefull kunskap, inte en plump i karriärsprotokollet.

– Man kan alltid backa ett steg innan man tar två framåt.

Vogels har jobbat fjorton år på Amazon och har nu det högsta ansvaret för tjänster med miljarder användare. Han är en stark förespråkare av kryptering och är inte beredd att släppa in polis eller andra myndigheter.

– Finns det en bakdörr kommer någon alltid att hitta den. Den som krypterar bestämmer vem som har nyckeln.

Vogels kommer ursprungligen från Nederländerna och passar på att berömma europeiska uppstartsföretag.

– Norden, London, Lissabon är alla bra på innovationer. Jag tror att européer är mer lämpade att bygga globala företag än amerikaner. I USA talar alla engelska och läser det som står i New York Times.

Men sen när teknikbolagen blir större seglar USA-bolagen ofta förbi, konstaterar han, på grund av större investeringar i forskning och utveckling.

När han blickar mot framtiden ser han en digital utveckling mot mer mänsklig kommunikation. Maskininlärning förbättrar hela tiden möjligheterna till röststyrning och andra sätt att interagera.

– Den första digitala kontakten för folk i stora delar av världen kommer inte att kännas som att de har att göra med digitala system, säger Werner Vogels.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning