Amazons anställda måste pissa i flaskor

Bild: AP/Rich Pedroncelli

Nästan var tionde anställd på näthandeln Amazons lager i Storbritannien har övervägt självmord och mer än hälften säger sig lida av depression. Det framgår av en enkät på nätplattformen Organise.

Enkäten som har gjorts främst bland de anställda på Amazons jättelika lagerkomplex BHX1 i Rugley avslöjar att pressen på de anställda är så hård att de undviker att dricka på arbetstid - de har inte tid att gå på toan.

Enligt undersökningen undviker 74 procent av de anställda att gå på toaletten under arbetsdagen av rädsla för att inte nå upp till prestationskraven och kanske få en varning.

Chockrapporten presenteras av nätplattformen Organise som grundats för att tillvarata de anställdas intressen och förbättra arbetsmiljöerna i Storbritannien.

Författaren James Bloodworth, som tog anställning i lagret för att skriva en bok om låglönejobb, avslöjar för tidningen The Sun att de anställda börjat pissa i flaskor för att inte behöva söka sig fyra våningar ner i byggnaden till närmaste toalett. Var femte, som svarade på enkäten, lät bli att gå på toaletten av fruktan för att det skulle leda till uppsägning. Bloodworths bok Hired: Six Months Undercover in Low-Wage Britain, utkom i mars i år och har lovordats av kritikerna. Han jobbade bland annat också på lågpristaxifirman Uber.

Kraven skruvas upp

Packarnas arbetskrav har höjts radikalt. Förr krävde bolaget att en anställd packade in 60-70 varor per timme, men nu har kraven höjts till 110-120 varor per timme.

"Målet har fördubblats mot vad det var tidigare, människor ger allt och med det menar jag även sina liv. Flera personer har dött i BHX1, och hundratals har kollapsat mitt under arbetsdagen", säger en person som jobbat i mer än tre år på sex olika avdelningar.

"Målsättningen att vi ska plocka (från hyllorna) cirka hundra varor i timmen under en vanlig dag. När det är rusning stiger kravet till 120-140 enheter i timmen, vilket är närapå omöjligt", säger en anställd på lagret i staden Hemel Hempstead.

"Där ingår spritförpackningar med sex flaskor, som är verkligt tunga ... det är sorgligt och stressigt för förr klarade jag alltid målsättningarna men inte numera, jag bara väntar på att få sparken", uppger en annan anställd.

"Vi har äldre anställda, som helt enkelt inte orkar med mera. De borde helt enkelt sänka kraven med 15 procent, men för några veckor sedan höjde de dem med 5 procent."

"Insjuknade i graviditet"

Enligt rapporten poängsätter Amazon sina anställda i enlighet med sjukfrånvaro. Om poängsumman når en viss nivå sparkas den anställda. Av de anställda ansåg sig 55 procent ha blivit orättvist poängsatta.

"Jag fick poäng för att jag hade insjuknat i graviditet", hävdar en anställd.

Över 80 procent av de 241 svarande säger att de inte skulle söka jobb på Amazon nu när de vet hur det går till på bolaget.

Arbetsgivaren har en helt annan uppfattning om trivseln. Amazons representant uppger för brittiska The Sun att toaletterna ligger nära arbetsstationerna och att Linkedin klassar Amazon som Storbritanniens sjunde populäraste arbetsplats medan bolaget är nummer ett i USA.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning