Amazonasländer lovar bättre regnskogsskydd efter de omfattande skogsbränderna

Presidenterna från Peru, Colombia och Ecuador vid fredagens toppmöte: Martín Vizcarra, Iván Duque och Lenín Moreno. Bild: Fernando Vergara/TT-AP

Sju sydamerikanska länder har enats om åtgärder för att skydda Amazonas från bränder och skövling.

Mötet mellan länderna, som hölls i den colombianska staden Leticia vid Amazonasfloden, ägde rum mot bakgrund av månader av internationell upprördhet över de omfattande bränder som rasar i regnskogen.

Förutom Colombias president Iván Duque närvarade ledarna för Bolivia, Ecuador och Peru samt Surinams vicepresident och Guyanas naturresursminister. Brasiliens president Jair Bolsonaro, som inväntar en operation i sviterna av den knivattack han utsattes för förra året, deltog via videolänk.

– Detta möte kommer att leva vidare i form av en samordningsmekanism för presidenterna som delar denna skatt, Amazonas, sade Duque när han skrev under överenskommelsen.

Mer samarbete

Den slår fast att länderna ska bilda ett kontaktnät för att underlätta samarbete i hanteringen av stora bränder i Amazonas. De ska också dela information i syfte att motverka illegal gruvdrift, skövling och andra hot mot regnskogen.

Länderna enades även om att främja skogsplanteringsinitiativ, att utöka satellitövervakningen av avskogning och att ge ursprungsbefolkningar en större roll i arbetet med hållbar utveckling.

Jair Bolsonaro – som mött skarp kritik för att genom sin retorik och politik ha bidragit till ökad avskogning – manade sina kollegor att inte låta omvärlden styra hur de sköter sina delar av regnskogen.

Kraftig ökning

Högernationalisten har bråkat med bland andra Frankrike om hur bränderna i regnskogen ska hanteras.

– Vi måste ta tydlig ställning för att försvara suveräniteten så att varje enskilt land kan utveckla den bäst lämpade politiken för Amazonasregionen, och inte lägga det i händerna på andra länder, sade Bolsonaro.

Antalet skogsbränder i brasilianska Amazonas är betydligt fler i år än tidigare. I slutet av augusti uppgav det brasilianska rymdforskningsinstitutet att 83 procent fler bränder härjade i regnskogen jämfört med samma tidpunkt i fjol.

Regnskogen i Amazonas i Sydamerika är världens överlägset största. Den är större än regnskogarna i Afrika och Sydostasien tillsammans.

Den breder ut sig inte bara över en stor del av Brasilien, utan också över delar av Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam, Franska Guyana, Ecuador, Peru och Bolivia.

Ursprungligen täckte den en yta på 6,4 miljoner kvadratkilometer (en yta ungefär lika stor som Europa väster om Ryssland). Cirka 17 procent har gått förlorad genom mänsklig verksamhet, men fortfarande återstår runt 5,3 miljoner kvadratkilometer, varav cirka 60 procent återfinns i Brasilien.

Källa: Mongabay

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning