Amazon ser Greta Thunberg som ett hot

Bild: Denis Charlet/LEHTIKUVA/AFP

E-handelsjätten Amazon pekar ut klimatrörelsen och Greta Thunberg som ett hot mot affärerna, rapporterar Aftonbladet.

Amazons ägare Jeff Bezos, världen rikaste man, har lovat dels att företaget ska vara klimatneutralt senast 2040, dels att donera tio miljarder dollar i kampen mot klimatförändringarna.

Nu visar tidskriften Vices tekniksajt Motherboard att Amazon anlitat en amerikansk detektivbyrå för att spionera på miljöaktivister, fackföreningar och andra sociala rörelser.

Motherboard stöder sig på dussintals läckta dokument från "Amazon's Global Security Operations Center" daterade 2019.

"Varje försök att göra en sensation av dessa aktiviteter eller att insinuera att vi gör något ovanligt eller fel är oansvarigt och inkorrekt", skriver Amazons tyska presskontor till Aftonbladet.

Amazon skickar miljardtals paket årligen och har anklagats för att bidra till överkonsumtion. I samband med shoppingdagen Black Friday förra året organiserade miljöaktivister blockader mot Amazon i Frankrike.

Bland de möjliga hot mot verksamheten som Amazon upplever finns Greta Thunbergs Fridays for future. Även Greenpeace och Extinction Rebellion har övervakats.

Så här kommenterar Greta Thunberg uppgifterna om övervakningen:

"Vi är väldigt hedrade av det här! Men i ärlighetens namn, Amazon, om ni anser att skolbarn som slåss för rätten till en säker framtid är 'ett hot mot era affärer' borde ni nog allvarligt se över era prioriteringar", skriver hon på Twitter.

Amazon, ett av världens största bolag, lanserade i oktober sin svenska sajt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning