Amatörtimmen i Amerika

Jeff SessionsBild: Lehtikuva/AFP/Alex Wong

Kaos och dåligt förberedda processer är tongivande medan professionellt och ansvarsfullt agerande är sällsynt inom Donald Trumps administration.

På amerikanska marknader och nöjesfält finns ett populärt spel som går ut på att man dunkar en klubba i huvudet på mekaniska mullvadar som dyker upp ur hål i en låda av trä, innan de snabbt försvinner tillbaka under "jorden" igen. Så fort man dängt till en så dyker en till upp genom ett annat hål, och så en till och en till igen. För det mesta ligger man steget efter och missar gång på gång.

Det är ungefär så man känt sig denna vecka som iakttagare av amerikansk politik. Den ena storyn har avlöst den andra snabbare än mullvadarna tittat upp ur sina hål. Kushner utfrågades av kongressutskotten. Representanthuset godkände nya Rysslandssanktioner. Presidenten mobbade sin justitieminister. Duellen mellan Obamacare och Trumpcare gick vidare. Förbudet mot transsexuella i den amerikanska militären slog alla med häpnad. Den nya kommunikationsdirektören i Vita huset startar öppet krig mot stabschefen. Ni ser att det varit en fartfylld vecka.

I den absurt polariserade amerikanska politiken var det visserligen uppiggande att se att kongressen fortfarande kan samarbeta över partigränserna när den röstade nästan enhälligt för nya sanktioner mot Ryssland. Men i övrigt har veckan blottat en beklämmande tendens i DonaldTrumps administration. Kaos och dåligt förberedda processer är tongivande medan professionellt och ansvarsfullt agerande är sällsynt.

Ta till exempel president Trumps beslut att förbjuda transsexuella soldaters tjänstgöring. Presidenten meddelade om det dramatiska beslutet på sitt Twitterkonto efter samtal med generalerna, hävdade han. Men faktum är att de högsta stabsgeneralerna inte alls var medvetna om denna dramatiska förändring i existerande regler.

Det finns ingen lag som kräver att Trump är skyldig att informera om sitt beslut, men det normala hade varit att Vita huset och försvarsministeriet hade förberett frågan tillsammans och vid kungörelsen av beslutet haft ett genomtänkt svar på den viktigaste frågan: Hur går det för de tusentals transsexuella medlemmar i militären som tjänstgör just nu? Får de omedelbart sparken eller får de stanna? Nu finns inget svar på frågan vilket lämnat de berörda personerna i ett tillstånd av total ovisshet.

Till yttermera visso motiverade Trump beslutet med ekonomiska argument. Det blir orimligt dyrt om militären ska stå för könskorrigerande operationer för alla som vill ha det, har det sagts. Seriösa utredningar har lagt kostnaden på högst 8 miljoner dollar vilket skulle vara en ökning på 0,13 procent i militärens sjukvårdskostnader. För jämförelsens skull är summan en tiondel av vad försvarsministeriet använder på Viagra för sina anställda.

Sen har vi presidentens osannolika klappjakt på sin egen justitieminister. Jeff Sessions var den första senatorn under kampanjen som stack ut sin haka för Trump, som nu tackar för lojaliteten genom att offentligt leverera käftsmäll efter käftsmäll på den stackars ministern. I stället för att sitta ner och servera kritiken mot ministern i enrum och hoppas på bättre tag, förödmjukar presidenten Sessions på Twitter och på högtidliga presskonferenser som kablas ut världen över. Det är mobbning på en barnsligt elak nivå, eller alternativt, en djävulsk plan att tvinga Sessions att avgå för att få plats för en mer pålitlig medlöpare. I bägge fallen är agerandet under all kritik och destruktivt för nationen.

Till sist har vi farsen kring Obamacare, som republikanerna så desperat ville ta av daga att de inte brydde sig om vad som ska ersätta det rådande sjukvårdssystemet. I flera veckor har ett dussintal senatorer suttit bakom stängda dörrar för att skriva en lag som handlar om liv och död för miljoner amerikaner.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33