Amanda Rantanen valde Sverige för att utvecklas – väntar med iver på kvalmatchen i Göteborg

Amanda Rantanen och Finlands fotbollsdamer spelar nästa sommar i EM i England. Men enligt henne kan hon inte vara säker på en plats i startelvan. "Ingen i laget är självklar i startelvan", säger hon. Bild: John Eriksson

Amanda Rantanen blev Finlands mest omtalade fotbollsspelare då hon med sitt ansikte satte segermålet mot Skottland i EM-kvalet. Nu har hon lagt det spektakulära målet bakom sig och siktar mot sommarens EM-slutspel tillsammans med resten av laget.

Hon flyttade mitt under säsongen för att ta sig an nya utmaningar. Efter två månader i Örebro i Sverige känner Amanda Rantanen att hon gjorde rätt val. Hennes ambition är att nå framgångar inom fotbollen i Sverige.

HBL träffar den finländska anfallsstjärnan i ett gråmulet Örebro. Rantanen kör endast ett lättare träningspass eftersom hon är småskadad.

– Jag är snart redo för spel igen, försäkrar hon.

Ålder: 23 år.

Aktuell som: Anfallare i KIF Örebro i Damallsvenskan.

Moderklubb: Käpylän Pallo från Kottby, Helsingfors.

Bästa fotbollsminne: Utsedd till bästa spelare i juniorfotbollsturneringen Gothia Cup i Göteborg år 2011.

Vid sidan om fotbollen: Studerar till klasslärare vid Helsingfors universitet.

Redo är hon redan. Hon är en del av det landslag som förbereder sig inför torsdagens VM-kvalmatch i Georgien.

Rantanen har mäktat med ett mål på fem matcher sedan flytten från PK-35 Helsingfors i finländska Nationella ligan till Sverige i augusti. Under HBL:s besök är hon först något ovass i avsluten mot mål, men repar sig snabbt och placerar snart bollarna säkert i nätmaskorna.

Anfallaren Rantanen stod för nio mål och tre assist för PK-35 den här säsongen före flytten västerut. Trots att Rantanen inte har gjort fler än en fullträff så här långt är hon inte stressad över målskyttet.

– Det tar en viss tid att anpassa sig till en ny liga. Motståndet i Damallsvenskan är tuffare än i Nationella ligan.

Hon tillägger att det är rätt stor skillnad mellan fotbollsligorna i Sverige och Finland. Förutom hårdare motstånd löper spelet snabbare i den svenska ligan.

– Spelarna är också skickligare här. Det är intressant och roligt att mäta sig med spelare från andra lag i Damallsvenskan.

Förutom KIF Örebro ville också ett annat lag i Damallsvenskan att Amanda Rantanen skulle skriva på för dem. Men Rantanen kände snabbt att hon hellre ville spela i KIF Örebro. "Klubben gjorde klart hur jag skulle passa in i laget och vilken roll jag ska ha. Jag trivs mycket bra här", säger hon. Bild: John Eriksson

Rantanen tycker att hennes styrkor i spelet är snabbhet, god spelförståelse och hög arbetsmoral. Lagets kapten Frida Abrahamsson beskriver Rantanen dessutom som en spelare med god teknik också något som är bland den finländska landslagsspelarens styrkor.

– Däremot vill jag bli bättre på att skjuta med högern, som är min svagare fot, att utmana i en mot en-situationer och att försvara bättre, säger Rantanen.

Rätt val att flytta

Under sommaren hörde KIF Örebro av sig till Rantanen och ville att hon skulle ansluta sig till klubben. Också ett annat lag i Damallsvenskan kontaktade henne, men Rantanen kände att hon hellre ville spela för KIF Örebro.

– Klubben gjorde klart hur jag skulle passa in i laget och vilken roll jag ska ha. Jag trivs mycket bra här, säger hon.

Klubben har fem finländska landslagsspelare efter Rantanens ankomst. Heidi Kollanen och Elli Pikkujämsä spelar med Rantanen i damernas landslag Helmarit, åländska Olivia Mattsson i U23-landslaget och Ekenäsbördiga Rebecka Mannström har också representerat Finland i ungdomslandslagssammanhang.

– Att det redan fanns finländska spelare i laget var ett stort plus, men inte något villkor för att jag skulle flytta hit.

I KIF Örebro spelar Rantanen som en av två anfallare medan hon i landslaget oftare spelar som ytter. I PK-35 Helsingfors spelade hon däremot som offensiv mittfältare – så att säga i en nummer tio-roll bakom anfallarna.

Ser fram emot EM

Nästa sommar spelar Finlands fotbollsdamer i EM i England. Den turneringen väntar Rantanen ivrigt på.

– Det känns fantastiskt att vi kvalificerade oss för mästerskapet, säger hon och fortsätter:

– Men jag kan inte vara säker på att få spela i den turneringen. Ingen i landslaget kan vara det. Konkurrensen om platserna i startelvan är otroligt tuff.

Rantanen tillägger att stämningen i landslaget är mycket god. Hon ser det här som en av lagets styrkor.

– Vi är ett svårt lag att besegra, säger hon.

Ett annat mästerskap som Rantanen vill delta i är VM i Australien och Nya Zeeland år 2023. Kvalmatcherna till mästerskapet har redan kört i gång och Finland knep i slutet av september en 2-1 seger över Slovakien efter mål av Adelina Engman och Ria Öling, som också spelar i Sverige.

Rantanen ser också fram emot kvalmatchen mot Sverige, som spelas i Göteborg i november.

– Sverige har ett starkt lag och är en svår motståndare, men vi kommer att göra allt för att vinna över dem, säger hon.

Amanda Rantanen har mäktat med ett mål på fem matcher sedan flytten från PK-35 Helsingfors. Trots det är hon inte stressad över målskyttet. "Motståndet i Damallsvenskan är tuffare än i Nationella ligan", säger hon. Bild: John Eriksson

Tuff slutspurt i ligan

Två matcher återstår för KIF Örebro i årets Damallsvenskan. Laget ligger på en sjunde plats i tabellen för tillfället.

KIF Örebro låg lägre ner i tabellen tidigare under säsongen. Rantanen berättar att laget har presterat bättre i de senaste matcherna och har därför klättrat i tabellen.

– Dessutom har vi få spelare som är skadade, vilket gör att vi har ett bra utgångsläge inför slutspurten, säger hon.

Rantanen är optimistisk och tror KIF Örebro ännu kan klättra i tabellen.

– Vi är ambitiösa och vill slutföra säsongen med att nå övre halvan av tabellen. Och det kommer vi nog att göra, säger Amanda Rantanen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning