Amanda Kotaja rullade hem VM-guld

Amanda Kotaja på en arkivbild från OS i Rio i fjol. Bild: Lehtikuva/Riku Valleala

Finland fick ytterligare ett guld i para-VM på söndagskvällen i London. Amanda Kotaja segrade på hundra meter i klassen T54 med tiden 16,62.

Slutstriden var hård. Tvåan, Cheri Madsen (USA), låg två hundradedelar efter Kotaja, medan trean, Hannah McFadden (USA), låg sex hundradedelar efter.

– Ganska fantastiskt! Jag saknar ord, sade Kotaja i ett pressmeddelande.

Det är andra gången 22-åringen deltar i ett VM. För två år sedan rullade hon hem VM-guldet i Doha, då på 200 meter.

– En av drömmarna i min karriär är att vinna guld på hundra meter i VM, och nu gick det hem. Jag är nöjd, säger hon.

Det var meningen att Amanda Kotaja skulle tävla också på sträckorna 200 och 400 meter men en magsjuka hindrade henne från att vara med. Uppladdningen inför 100 meter gick bra trots utmaningarna.

– Första träningspasset efter att jag blivit frisk kändes väldigt bra. Magsjukan har inte inverkat speciellt mycket på hur jag förberedde mig för det här loppet.

Silver till Finland

Kotaja var inte den enda som tog en finsk medalj under söndagen. Marjaana Heikkinen fick silver i klassen F34 i spjutkastning. Hennes bästa kast var på 18,71 meter. Kinas Zou Lijuan tog guldet med sina 20,67 meter.

VM i parafriidrott i London har nu avslutats.

Sträckan var den sista i VM i parafriidrott i London. Finlands medajlskörd landade på: två guld, två silver och två brons.

Det andra guldet togs förra veckan av Leo-Pekka Tähti på sträckan hundra meter.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46