Finlandssvenska Alva och Emma laddar upp för UMK-final

På lördag gäller det. De finlandssvenska hoppen Alva Nygård och Emma Sandström förbereder sig för UMK-finalen. Bild: Martti Kainulainen

På lördag kväll är det dags för UMK-finalisterna Alva Nygård och Emma Sandström att visa klorna. Då går finalen i Tävlingen för ny musik, UMK, av stapeln.

Övningarna inför den stora showen har redan inletts på Esboarenan.

16-åriga Bennäsflickan Alva Nygård tog tåget ner till Helsingfors redan på tisdagen. Karlebybördiga Emma Sandström, som är bosatt i Stockholm sedan 1,5 år tillbaka, anlände på onsdagsmorgonen. Hon var tvungen att vakna klockan 3 svensk tid för att hinna till Finland i tid för den sista övningsrundan.

Både Alva Nygård och Emma Sandström uppträder med sina förnamn som artistnamn. De är redo att ge sig in i finalen, Alva med låten Arrows, Emma med Circle of light.

– Just nu är jag väldigt taggad. Jag är inte så nervös ännu men några av mina kompisar har sagt att jag varit väldigt glad och ivrig i skolan, säger Alva.

Emma medger att hon är nervös.

– Det pirrar jättemycket men samtidigt känns det jättebra, säger hon.

Alva berättar att hon förberett sig genom att tanka ingefära samt C- och D-vitamin.

– Och så gör jag en rolig sångövning: Man ska ha tungan ut och låta som ett litet barn som kör med bilar. Tungan slappnas av, det är en väldigt bra övning.

Emma försöker hålla blicken på målet och inte låta sig distraheras, samtidigt som hon passar på att njuta av situationen mitt i allt ståhejet.

– Jag försöker bara fokusera på min grej, på alla steg, sångtexten, hela numret, ta det lugnt och andas igenom allting. Jag vill göra det bästa jag kan, säger Emma.

Båda finalisterna har egna stödtrupper på plats. Alva Nygårds föräldrar, några andra släktingar och fyra av hennes kompisar kommer för att heja på henne. Till Emma Sandströms hejarklack hör såväl familj och vänner som kolleger från Sverige.

Vad har du för planer ifall du vinner?

– Jag kommer att ladda inför maj då förstås och så har vi också lite nytt på gång så det blir roligt, säger Alva.

– Då blir det jättemycket jobb fortfarande med den här låten, att göra den så bra som möjligt inför Eurovisionen. Vi har pratat om att släppa flera låtar men om jag vinner är det nog Circle of light som är fokus nummer ett, säger Emma.

FNB–SPT- Jessica Suni

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning