Alternativ med likheter

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Nu är det bara fråga om dagar innan Sannfinländarna byter ordförande för första gången på 20 år. Det blir inte en ny Soini.

På lördag väljs Timo Soinis efterträdare bland fem kandidater. En sjätte kandidat, Raimo Rautiola, kastade in handduken på måndagen. Av de fem som är kvar står två ovanför de andra. Kampen avgörs i praktiken mellan Europa-, idrotts- och kulturminister Sampo Terho och Europaparlamentariker Jussi Halla-aho. Vem som slutligen blir ny partiledare är omöjligt att säga.

Det är svårt att mäta deras popularitet bland partimedlemmarna då man inte vet vilka som slutligen kommer att vara på plats vid partikongressen i Jyväskylä. Opinionsmätningar som har gjorts antyder i alla fall att det kan bli ytterst jämnt.

Sällan har ett partiordförandebyte skapat så mycket spekulationer om vilka konsekvenserna kommer att bli för hela det politiska fältet.

En orsak är givetvis att Soini har suttit så länge och varit mycket dominerande. En annan är att Jussi Halla-aho har en reell chans att bli ny ledare för Sannfinländarna. Det har tidigare inte setts som sannolikt bland annat på grund av hans egen ovilja och med tanke på hans smala politiska agenda. Men nu är det inte längre osannolikt. Halla-aho är kandidat och enligt färska opinionsmätningar har han ett utmärkt läge att faktiskt vinna ordförandevalet.

Speciellt då Sannfinländarna sitter i regeringsställning och innehar flera viktiga ministerposter skulle ett val av Halla-aho vara en skräll som skakar de övriga regeringspartierna men samtidigt hela landet och som kan rubba synen på Finland även utanför landets gränser.

Under veckoslutet hävdade Lännen Media att det inom regeringen förs seriösa diskussioner om att Sannfinländarnas riksdagsgrupp kan spricka om Halla-aho blir ordförande. En utbrytargrupp med Soini och Terho i spetsen kunde i så fall stanna kvar i regeringen.

De här spekulationerna förs säkert i huvudsak bland företrädare för Centern och Samlingspartiet, som med oro ser på vad som kan hända om Halla-aho blir vald.

Från sannfinländskt håll har en kommande splittring tillbakavisats och Timo Soini konstaterar att han aldrig skulle hoppa av partiet han själv grundat.

Både Terho och Halla-aho säger att en ny tid tar vid efter partikongressen och efter Soini. Men vad den nya tiden kommer att medföra beror på vem som blir vald. Som personer är de väldigt olika, de skulle också föra partiet i olika riktning trots att de har en liknande politisk profil.

Gemensamt för dem är en starkt kritisk inställning till invandring och EU. De förespråkar också en högerriktad ekonomisk politik. Ingendera verkar ha den lilla, ekonomiskt svaga människan som sitt skötebarn.

Med Halla-aho som ordförande skulle Sannfinländarna bli ett utpräglat invandrarfientligt parti, i det närmaste en enfrågerörelse. Han pekar på bland annat Sverigedemokraterna och Front National som har lyckats bra med invandring som sin stora sakfråga.

Även om Terho ideologiskt ligger nära Halla-aho också i det här ämnet skulle Sannfinländarna under honom förbli ett allmänpolitiskt parti ungefär som i dag.

Jussi Halla-aho är den som väcker de häftigaste reaktionerna och som de övriga partierna skulle kunna ha svårt att samarbeta med, men vi får inte glömma att Sampo Terho skriver under det mesta av Halla-ahos tankar.

Därför borde Terho vid Sannfinländarnas roder väcka liknande reaktioner och diskussioner som Halla-aho. Eller är ett politiskt samarbete i framtiden salongsfähigt, värdigt och eftersträvansvärt med ett parti med en nationalistisk, invandringskritisk, EU-skeptisk och språkfanatisk ordförande?

Tommy Westerlund Ledarskribent

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03