Alternativ i skuggbudgetar

Anna-Maja Henriksson presenterade SFP:s skuggbudget i riksdagen i onsdags. Bild: Heikki Saukkomaa

Oppositionspartiernas egna budgetförslag är ett sätt att tydliggöra alternativen till regeringens politik. Det behövs, även om alternativen som sådana aldrig förverkligas.

Det är mycket som förenar oppositionspartiernas skuggbudgetförslag, men också mycket som skiljer dem åt.

Inget oppositionsparti stöder regeringens utbildningsnedskärningar – även om också den förra regeringen skar i utbildningen.

Precis alla partier vill att sysselsättningen ska bli bättre. Men framför allt SDP, Vänsterförbundet och De gröna misstror regeringens metod att balansera de offentliga finanserna och skapa tillväxt genom att stöda företagens förutsättningar och försämra villkoren för dem som är arbetslösa.

Alla oppositionspartier utom SFP motsätter sig att regeringen slopar indexjusteringarna av de sociala förmånerna.

Vänsterförbundet fortsätter att gå sin helt egna väg i och med att partiet nästa år vill öka skuldsättningen med 600 miljoner och använda de pengarna på att tillfälligt sänka momsen och till att reparera byggnader.

SFP vill höja momsen och i stället sänka skatten på arbete, men också särskilt se till att låginkomsttagare och pensionärer får mer pengar att röra sig med.

Förutom VF är oppositionspartierna måna om att inte öka skuldsättningen. De – särskilt SDP – får kritik av regeringspartierna för att vara orealistiska när det gäller inkomstsidan. Precis som i fjol vill SDP använda hälften av balansräkningen i Sitra till att finansiera budgeten.

Familjeledigheterna nämns av många oppositionspartier, framför allt SFP som föreslår en omfattande helhetsreform.

Under Centerns oppositionstid efterlyste Juha Sipilä ofta parlamentarisk beredning. I debatten om skuggbudgetarna föreslog SFP en parlamentarisk arbetsgrupp om sysselsättningen och fick bifall av statsminister Sipilä, som ändå tycktes rulla över ansvaret på SFP.

Det är bra att minnas att inget partis skuggbudget blir verklighet eftersom vi har majoritetsregeringar. Skuggbudgetarna är ändå ett viktigt verktyg och ett sätt att visa att det alltid finns alternativ.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning