Alsace – en fascinerande vinvärld

Ädla druvor. Vinregionen Alsace i nordöstra Frankrike påverkas av den tyska kulturen, vilket också framkommer i vinproduktionen.Bild: Mostphotos

Den charmerande vinregionen Alsace har i alla tider varit en korsväg för kulturer och folk, med handelsmän och pilgrimer från norr och olika folkslag som romare, kelter, allemaner och franker från söder. Alla dessa har lämnat sina spår i landskapet.

Månget slag har stått i Alsace. Sedan 1945 är det en del av Frankrike, men den tyska kulturen finns ständigt med i bilden.

Vinerna från regionen buteljeras på ort och ställe och inte en droppe säljs på bulk. Detta garanterar kvaliteten samtidigt som det sysselsätter lokalbefolkningen. De långhalsade flaskorna är likadana hos grannarna i Mosel och i Rhen. För det mesta domineras etiketten av namnet på druvan.

Vinklassifikationen är enkel: basvinet är AOC (Appellation Controlée Alsace), därtill finns ett femtiotal viner som får betecknas Grand Cru. Bland dessa finns några av Frankrikes allra förnämsta viner.

Ädla druvor, små gårdar

Det finns klasskillnader också bland druvsorterna. De ädla druvorna är Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer (på franska skrivet utan tyskt ü) och Muscat. Till de mindre ädla hör Silvaner, Pinot Blanc, Chassselas och den enda tillåtna röda druvan Pinot Noir, samma som skapar vinerna i Bourgogne. Den används också i roséviner och i det mousserande vinet Cremant d'Alsace, där faktiskt också Chardonnay är tillåten.

Vinerna är i huvudsak torra men exempelvis Gewurztraminer har lite restsocker. Dessutom produceras söta viner kallade Vendage Tardive (sen skörd) och Sélection de Grains Noble, ett urval ädla druvor som handplockats efter att de angripits av Botrytis (ädelröta).

I Alsaceområdet odlas vin av 9 000 vinbönder och många av dem har mycket små parceller. Därför är samarbetet inom kooperativ mycket viktigt, med sträng kvalitetskontroll från vingården till skörd, jäsning och lagring. Resultatet är mycket gott. Det finns också gamla vinfirmor som varit aktiva i århundraden och som upprätthåller ryktet bland vinentusiaster över hela världen.

Höga ambitioner

Vid ett besök i Alsace nyligen fick jag bekanta mig med ett av de största kooperativen, Wolfberger och dagen därpå med en liten exklusiv vingård med höga kvalitetsambitioner, Domaine Weinbach. Trots att dessa två firmor till sin natur är mycket olika, är ambitionerna lika höga.

Det var med en oerhörd stolthet som Wolfbergers pr-dam Verinique Reick presenterade företaget – 420 vingårdar på 1 200 hektar producerar vin på alla nivåer. Kooperativets produkter finns i ett antal versioner på Alko, ibland med en druva angiven men också blandviner förekommer.

Intressant nog har kooperativet hela femton Grand Cru-vingårdar, vilket är ett uttryck för att kooperativ sannerligen inte betyder enbart massproduktion.

Förutsättningen för att viner av så många producenter kan hålla god nivå är att de sakkunnigas makt är oinskränkt. Extra bonus betalas till producenterna för druvor av hög kvalitet, medan undermåliga förkastas. Jag återkommer till Wolfbergers viner för närmare presentation senare.

Lång historia

Vingården Domaine Weinbach har en historia som går tillbaka till Capucinermunkarna som år 1612 var ansvariga för vinodlingens kvalitet. I verkligheten är områdets historia ännu äldre och man vet att där planterades vinrankor redan 890 efter Kristus.

Familjen Faller köpte vingården 1898 och den drivs i dag av den insiktsfulla och kvalitetsmedveten Catherine Faller med sina två söner.

Egendomen omfattar främst odling av basviner, men man har också fyra vingårdar i Grand Cru-klassen av vilka den förnämsta är Clos de Capucins. Husets viner finns på Alko i specialsortimentet och i hyllorna i vissa butiker. Det finns skäl att återkomma till de här utomordentliga vinerna i en senare ruta.

Georg H. Borgström

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33