Alpkultur och vandringar i Sydtyrolen

Pensionat och gästgiverier tar emot vandringssugna turister som aldrig förr. Ju högre upp på en alptopp eller ju avlägsnare beläget, desto bättre anser entusiasterna som år efter år kommer tillbaka till sina favoritställen. Motion, avkoppling, klar hög luft och god mat är stöttepelare för en lyckad alpvandringssemester.

Vissa orter är turisttillhåll sedan flera sekler tillbaka men de riktiga entusiasterna väljer helst ett undanskymt hörn.

Sydtyrolen och dess italienska alper med klassiska namn som Cortina d'Ampezzo, Valgardena och andra, klingar minnesrikt vad gäller klassisk skidåkning och vintersporter i allmänhet.

Andra mindre orter och byar döljer små sommarpärlor med charmiga, enkla pensionat, vackra vandringsvägar och ett ofta genuint, traditionellt vardagsliv.

Bild: Ksf Media

I italienska Sydtyrolen talas ofta lika mycket tyska och italienska och inte de för oss ofta oförståeliga alpdialekterna; medr inslag av tyska, italienska, österrikiska och kanske något språk till.

Lokala mattraditioner hålls vid liv med småskalig produktion, traditioner av skinka, "speck", alpostar och pastarätter i sin allra bästa och mest gedigna tappning. Knödel, potatis i alla sina varianter mixas av ravioli och tortellini, wienerschnitzel, den äkta goda kalven, och mustiga soppor finns i mängder.

En av dess små pärlor är Dreikirchen, som förenar allt det bästa som har med alpvandring, stillhet, naturupplevelser och avkoppling att göra.

Pensionat med anor

Bad Dreikirchen måste vara det mest perfekt rofyllda hotell/pensionat man kan hitta. För att nå pensionatet måste man den sista kilometern ta sig fram till fots eller med en terränggående taxi.

Här har drivits pensionat och hotell i över 200 år, från sent 1700-tal. Halvmeter breda furuplankor är vackert och mjukt blankslitna. Hotellet har fått en arkitektonisk ansiktslyftning i sov- och sällskapsrum som tillför en modernitet i det gamla huset.

Gasthof Dreikirchens uteplatser lockar till vila innan det igen är dags att dra på sig vandringskängorna. Bild: Hans Rooth

Här finns ingen teve, ingen wifi, däremot en betagande utsikt över alpvärlden med små byar, kyrkspiror, borgar från 1400-talet, gröna ängar och höga barrskogar i fjärran. I dag ägs pensionatet av Matthias Wodnegger – hans mormorsmor började driva hotell här i Dreikirchen i slutet av 1800-talet.

Området är berömt för sina friska källor och mäktiga forsar och vattenfall som ibland bara porlar, ibland störtar sig ut från höga klippavsatser. Hit kom man förr för att dricka brunn eller bada i det sulfatrika vattnet.

Här är det bara att välja och vraka bland utbudet av vandringsleder. Bild: Hans Rooth

Källorna och forsarna finns kvar och rinner oförtrutet vidare. Vattnet smakar kristallklart friskt, luften är hög och klar. Vi befinner oss på cirka 1 200 meters höjd. Klimatet kan vara oberäkneligt och har man otur skiftar det snabbt från varmt och soligt till regnigt och ruggigt.

Några meter från hotellet ligger de berömda Dreikirchen – tre medeltida små kyrkor, tätt, tätt byggda inpå varandra. En liten sagovärld i sig; ett religiöst lilleputtmonument med fresker från 1300-talet och tre små spiror som markerar varje hus och kyrkorum.

Hotellet har flera rum som vetter mot kyrkan som ligger så nära att man nästan kan sträcka ut handen och öppna en av kyrkodörrarna från hotellbalkongen.

Hotellets bibliotek bjuder på mängder med ny och äldre reselitteratur, romaner och biografier. En ombonad och skön plats att sitta och bläddra bland titlarna. I ett av rummen sprakar den öppna brasan året om, sköna soffor längs väggarna inbjuder till vila, rummet kröns av en flygel som tillhört familjen i decennier.

Efter vandringsturen kan man sitta här och njuta ett glas vin och låta ägaren Matthias Wodnegger berätta om de regionala vinerna. Han är den perfekte, vänlige världen, som alltid står på pass med upplysningar om detaljerade kartor, utflykter, vandringsleder, sevärdheter.

Här värnar man om alpkulturens traditioner. Både material och mönster är lika klassiska. Bild: Hans Rooth

I skogarna omkring Dreikirchen kan man uppleva mäktiga forsar, men också små porlande bäckar. Bild: Hans Rooth

Sacher och sylt

På eftermiddagarna dukas det upp hemlagade tårtor, till exempel den klassiska österrikiska Sachertårtan, cheesecaker, syltkakor och annat sötgodis, för den som känner för en kopp te eller kaffe. Halvpensionsmenyn är extensiv med fem rätter inklusive en fräsch salladsbuffé.

Till frukost kan den som vill ta med sig en caffelatte, färskt brötchen, smakrika ostar, marmelad och dagsfärska tidningar (både italienska och tyska) och bära ut till den långa terrassen. Man vill dröja sig kvar, länge, innan det sedan är dags att snöra på sig vandringskängorna, greppa käpparna och vandringskartorna.

** Priserna på gästgiveriet Bad Dreikirche rör sig mellan 60 och 85 euro per natt. Ett familjerum för fyra personer med eget badrum och balkong i slutet av sommaren och början på hösten kostar 87 euro per natt. Mera information på http://www.baddreikirchen.it/

Fakta

Utflykter

Bolzano – shoppingstaden med matmarknad i gamla staden och vackra gamla 1700-talshus, kaféer och restauranger, delikatessbutiker med traditionellt, lokalt producerade skinkor, korvar, ostar och pasta.

Från alpsidan kommer man till Bolzano antingen med bil eller buss eller kanske lite tuffare, med linbanan från Oberbozen ner till Bolzano – en hisnande fart över skogar, ängar, hustak och byar. Inte för de hjärtsvaga kanske men ändå – en upplevelse. För bolzanarna själva är det helt enkelt en slags matarbuss som tar dig från och till centrum

Brixen/Bressanone (här i dalen är alla ortsnamn tvåspråkiga) är en minivariant av Bolzano. Man kan ana historien när man kryssar i de små, smala gränderna, ofta under välvda medeltida arkader. Missa inte en paus på Hotel/kafé/vinkällaren Adler – en liten snyggt inredd, lugn oas helt nära bron över den rasande, skummande floden Alto Adige. Hotellets vinkällare är en odyssé över de bästa och mest intressanta vinerna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03