Alpinstjärnan vill hjälpa i krisen – vill betala resor och hotell ur egen ficka

Kjetil Jansrud. Arkivbild. Bild: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT

Norsk alpinsport sliter ekonomiskt. Nu vill OS-guldmedaljören Kjetil Jansrud hjälpa till i krisen.

Till VG säger han att han är öppen för att bekosta exempelvis resor och hotell med egna pengar för att hjälpa sitt förbund genom det han beskriver som "brutala nedskärningar".

– Det är en aktuell fråga. Jag är inte främmande för att bidra med det jag kan. Det handlar om egna utgifter. Vi har varit tydliga med det, att vi inte borde ha stora fördelar för att vi är bra, säger han till tidningen.

34-åringen, som har flera medaljer från både OS och VM, säger att han har framfört saken till Claus Ryste, alpin sportchef i Norge.

– Det är en legitim fråga om vi ska betala mer, från en rättfärdig ståndpunkt om att de som har tjänat pengar ska bidra till samhället, säger Kjetil Jansrud.

I världscupen täcker det internationella skidförbundet (Fis) utgifterna för resor och uppehälle för de bästa åkarna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning