Alonso siktar på magisk trippel

Svart häst. Matadoren från Oviedo är redo för kamp. Bild: Jose Jordan

Fernando Alonso är ett djur säger McLarens teamchef Eric Bouiller. Så beskriver fransmannen sin förare men när det gäller djur så har Fernando också uppträtt i andra skepnader.

Inte så länge sedan han visade ett varje gång han stod på pallen. Krokodil, hund, katt, giraff, örn. Listan kan göras lång.

– Det hela började som ett skämt med några kompisar. De satt hemma och såg det på tv och skulle gissa vilket djur det var.

Nu är det länge sedan vi fått se det men om spanjoren får rätt kanske det börjar igen den här säsongen.

Fernando lämnade Ferrari 2014 efter en misslyckad säsong och trodde att det skulle bli bättre hos McLaren Men där gick det också helt snett. Hondas motor höll inte vad de japanska ingenjörerna hade lovat. Spanjorens ironiska kommentarer är legendariska.

– Men nu tror jag att det vänder.

Och anledningen är att man bytt till en motor från Renault.

– Redan på de första varven kändes det riktigt bra. Vi är beredda men om vi är tillräckligt snabba kommer vi inte att se förrän i första loppet.

Bra förare

För McLaren är det en viktig vändpunkt.

– Det är på tiden att vi kan vara med och köra om segrar igen, säger den dubble världsmästaren.

– Vi måste kräva av oss själva att vi skall vara med bland de bästa för det är där vi hör hemma.

Trots missräkningarna under senare år rankas "matadoren" till en av de bästa förarna. Inte bara av fans och stallchefer utan också av konkurrenterna.

Att byta till den franska motorn innebar mycket arbete eftersom man var tvungen att ändra vissa saker för att den skulle få plats.

– I bakvagnen fick vi göra några kompromisser. Alla hoppas nu att vi snabbt kan glömma de tre sista åren. Men garanti för framgångar finns det inte i formel 1. Vem vet. Kanske inte ens Mercedes har den bästa bilen i år?

För Alonso kommer det att bli ett stressigt år. Han skall inte bara köra formel 1 utan också nästan hela sportvagnserien WEC, inklusive klassikern Le Mans, med Toyota. Formel 1 är dock det viktigaste och därför missar han ett lopp i WEC-serien, Japan, för det krockar med USA:s gp.

– Klart att det kommer att bli lite stressigt men det som bekymrar mig mer är allt pr-jobb som jag måste göra och resor mellan olika tidszoner.

– Men när det gäller själva tävlandet gör det inget för det är något som jag verkligen gillar och mer än gärna gör.

Alonso har sagt att han har ett mål innan han slutar. Att vinna den berömda trippeln. Monaco har han vunnit två gånger. Kvar på listan finns Le Mans och Indy 500. Det finns bara en förare genom tiderna som klarat av bravaden. Graham Hill. Monaco vann engelsmannen fem gånger mellan 1963 och 1969. Le Mans 1972 och Indy 500 1966.

– Jag vill köra de tre största loppen i världen och vinna dem, förklarar Fernando.

Född: 29 juli 1981 i Oviedo.

VM-titlar: 2.

Stall: McLaren.

Antal lopp: 274.

Segrar: 32.

Pallplatser: 97.

Pole position: 22.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning