Almodóvar Bara biofilmer kan vinna i Cannes

På scenen i Cannes. Juryordföranden Pedro Almodóvar inviger Europas glamorösa filmfestival. Bild: Chantal Valery

Ska filmer som producerats först och främst för tv-visning få tävla om filmvärldens förnämsta pris? Nej, menar Cannesjuryns ordförande Pedro Almodóvar.

Frågan är brännhet i Cannes eftersom två Netflix-producerade filmer, Okja och The Meyerowitz stories, i år tävlar om Guldpalmen. Juryordföranden Pedro Almodóvar har sin uppfattning klar.

– Jag skulle inte kunna tänka mig att ge Guldpalmen till en film som inte först visas på bio, säger han på en presskonferens i Cannes.

– Detta innebär inte att jag är emot ny teknologi. Jag uppskattar den. Men storleken på duken ska inte vara mindre än stolen jag sitter på nu. Jag kommer alltid att slåss för att film ska ses på en stor duk. Den enda lösningen är att de nya plattformarna fogar sig efter de regler som redan existerar.

Måste biovisas

De två Netflix-filmerna i årets tävlingsutbud kommer att visas på bio i några länder, bland annat i USA och England. Dock verkar det som om det inte kommer att bli så här i Frankrike, och festivalbossen Thierry Fremaux har sagt att inför kommande år måste en film som producerats för tv-visning gå upp på bio i Frankrike för att komma i fråga för festivaldeltagande.

Anledningen till att Netflix inte vill visa filmerna ifråga på fransk bio är att det strikta franska regelverket innebär att det i så fall skulle dröja tre år innan de kan visas på strömningstjänsten.

Lägre profil

En av årets juryledamöter är Hollywoodskådespelaren Will Smith, som håller en lägre profil i Netflix-frågan:

– Hemma hos mig har jag tre barn som väldigt gärna går på bio, men som när de är hemma också tittar på till exempel Netflix. Att Netflix finns har inte påverkat deras lust att gå på bio.

Smith säger att han ser sitt jurydeltagande som en läroperiod.

– Jag växte upp i västra Philadelphia. Det är långt därifrån till Cannes. Det här är det mest prestigefyllda eventet i världen, och med så många fantastiska konstnärer i juryn kan vad som helst hända. Jag är här för att lära.

I juryn sitter i övrigt Park Chan-wook, Maren Ade, Jessica Chastain, Paolo Sorrentino, Fan Bingbing, Agnes Jaoui och Gabriel Yared.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03