Almedalsveckan intresserar inte Finlands största partier – SFP är på plats som vanligt

Mikko Ollikainen är den enda riksdagsledamoten från Svenska folkpartiet som deltar i Almedalsveckan på Gotland. Ollikainen har varit riksdagsledamot i drygt två månader. Arkivbild. Bild: Jenny Jägerhorn-Tabermann/SPT

Varken SDP, Sannfinländarna eller Samlingspartiet har skickat representanter till Almedalsveckan på Gotland. Svenska folkpartiets riksdagsledamot Mikko Ollikainen är däremot på plats – för första gången.

Sveriges årliga politikervecka i Almedalen i gotländska Visby har pågått sedan söndagen, men det är få finländska partier som har officiell representation på plats. Statsministerpartiet SDP:s partisekreterare Antton Rönnholm deltog i Almedalsveckan i fjol, men i år stannar han hemma.

– Nu när den nya regeringen precis har påbörjat sitt arbete tror jag att de flesta har annat för sig än att debattera i Sverige, säger Rönnholm.

Partisekreteraren har inte hört om att någon från SDP skulle vara på väg till evenemanget.

– Visst är det alltid trevligt om man har möjlighet att delta i olika nordiska sommarevenemang och umgås med sina kamrater i andra delar av Norden, men politikernas semester är kort och de måste prioritera vilka evenemang de deltar i.

Enligt Rönnholm väljer många finländska politiker hellre att delta i den finländska varianten av Almedalsveckan, det vill säga Finlandsarenan i Björneborg. Finlandsarenan går i år av stapeln den 15-19 juli.

"Inte särskilt intressant"

Inte heller det största oppositionspartiet Sannfinländarna skickar någon representant till Almedalsveckan. Den färska partisekreteraren Simo Grönroos minns inte att Sannfinländarna någonsin skulle ha deltagit i den svenska politikerveckan.

– Vi finner inte evenemanget särskilt intressant. Om vi deltar i evenemang av den här typen väljer vi Finlandsarenan. Där behandlar man ärenden som gäller Finland och där har vi vår målgrupp på plats, säger Grönroos.

Också Eelis Loikkanen, kommunikationssekreterare för Samlingspartiets riksdagsgrupp, säger att hans parti inte har officiell representation på Almedalsveckan.

Däremot är nio medlemmar från Samlingspartiets ungdomsförbund på plats i Visby. Ungdomsförbundets tillförordnade ordförande Reza Abdali säger att ungdomsförbundet besökte Almedalsveckan även i fjol.

– Jag upplever att samhällena i Finland och Sverige är väldigt lika, och ofta har vi liknande problem. Det är väldigt intressant att se hurudana lösningar man gjort i Sverige och om de går att tillämpa i Finland, säger Abdali.

För honom har måndagens tal av det svenska partiet Moderaternas partiledare Ulf Kristersson varit höjdpunkten hittills.

Ollikainen nätverkar

Svenska folkpartiet (SFP) har en riksdagsledamot på Almedalsveckan även i år. Riksdagsledamot Mikko Ollikainen har även sällskap av partiets politiska sekreterare Andreas Elfving och partiets ungdomsförbund Svensk Ungdoms (SU) ordförande Frida Sigfrids och förbundssekreterare Benjamin Ellenberg.

I vårens riksdagsval blev Ollikainen invald från Vasa valkrets och han har nu drygt två månader av riksdagsarbete bakom sig. Han deltar i Almedalsveckan för första gången och är på plats från onsdag till fredag.

– Våra svenska systerpartier Liberalerna och Centerpartiet har sina dagar i Almedalen på onsdag och torsdag, så jag vill vara på plats då. Jag är ny i riksdagen och vill knyta kontakter med mina kollegor i våra systerpartier, säger Ollikainen.

Dessutom kommer Ollikainen att delta i ett rundabordssamtal om digitalisering och lärande i skolan.

"Alla är ju här"

Ollikainen tycker att det är naturligt för SFP:s representanter att delta i Almedalsveckan. Enligt honom betonar Finlands nya regeringsprogram vikten av nordiskt samarbete. Ollikainens partikamrat Thomas Blomqvist är minister för nordiskt samarbete och jämställdhet i regeringen Rinne.

– Jag tror att SFP också tack vare det gemensamma språket inser vikten av nordiska kontakter och nordiskt samarbete, säger Ollikainen.

Även Elfving lyfter fram vikten av relationen till övriga Norden. Han reste till Gotland på söndagen och stannar kvar till lördag.

– Det här ett stort politiskt evenemang i Sverige och för oss i SFP gäller det att upprätthålla kontakterna med våra nordiska samarbetspartner. Det här är ett enkelt sätt att kommunicera med svenska politiker, alla är ju här.

Enligt Elfving är SFP:s delegation på Gotland aningen mindre i år än de senaste åren. Partiet brukar vanligtvis ha en till två riksdagsledamöter på plats under Almedalsveckan.

Almedalsveckan föddes år 1968 när Sveriges dåvarande utbildningsminister Olof Palme höll ett tal i parken Almedalen i Visby på Gotland.

Almedalsveckan har sedermera utvecklats till ett flera dagar långt evenemang där Sveriges alla riksdagspartier deltar. Almedalsveckan innefattar bland annat politiska tal, seminarier, debatter och intervjuer. Dessutom har alla svenska riksdagspartier en egen dag då partiledarna håller ett tal.

Alla evenemang i det officiella programmet under Almedalsveckan är kostnadsfria och öppna för alla.

År 2018 hade Almedalsveckan uppskattningsvis 45 000 besökare och var ett rekordår. I år bryts trenden med färre besökare och färre seminarier. Statsminister Stefan Löfven (S) har valt att inte komma till Almedalen i år.

I år pågår Almedalsveckan från den 30 juni till den 7 juli. De donminerande ämnena på årets seminarier handlar om hållbarhet, klimat och miljö.

Källa: Almedalsveckan/TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning