Tysk illustratör får Alma-priset

LÄTT OM SVÅRT. Bild ur boken Anden, Döden och Tulpanen. Bild: Pressbild

Wolf Erlbruch får årets Alma-pris till Astrid Lindgrens minne.

Wolf Erlbruch får 2017 års Alma-pris till Astrid Lindgrens minne, meddelar juryn på en presskonferens på Kungliga biblioteket i Stockholm.

"Wolf Erlbruch gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. Med humor och värme, djupt rotad i en humanistisk grundsyn visar hans verk det lilla i det stora", lyder juryns motivering.

Den 68-årige illustratören är märkbart tagen och rörd av beskedet om att han har tilldelats priset till Astrid Lindgrens minne.

– Det är det största priset när det gäller illustrationer för barn. Jag är överväldigad, det är nästan för mycket, men underbart. Verkligen underbart också eftersom jag var en stor beundrare av Astrid Lindgren, jag läste alla hennes böcker för min son, säger han på telefon till TT.

Enligt juryns ordförande Boel Westin var "tiden nu mogen" för Erlbruch, som har funnits med i diskussionerna länge.

– Vi tycker att han är en fantastisk illustratör och författare och en innovatör. Hans stil kan vara ganska grafisk, han arbetar med kontraster. Samtidigt finns det en väldig lätthet i hans uttryck som jag tycker är intressant, att han behandlar svåra ämnen men han gör det med en slags enkelhet och lätthet, både i bild och i text, säger hon.

Bland Tysklands främsta

Erlbruch debuterade 1985 med bilderna till James Aggreys Örnen i hönsgården. Han har gett ut ett tiotal egna böcker och illustrerat omkring femtio titlar. Han anses vara en av Tysklands främsta illustratörer och har vunnit en rad internationella priser tidigare, bland annat har han fått HC Andersen-medaljen för sina samlade verk.

Många av Erlbruchs titlar finns översatta till svenska, som Leonard, Björnen på lekplatsen och Anden, Döden och Tulpanen. Den senare kallar Mats Berggren, författare och tidigare medlem i Alma-prisjuryn, för "ett mästerverk".

– Det var dags för en illustratör och då låg han bra till – han är en av de allra bästa. Han har tecknat till både egna och andras texter, men är kanske allra bäst när han gör det till sina egna, säger han.

Priset på fem miljoner kronor (ungefär 522 000 euro) är världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris. I fjol gick det till den brittisk-amerikanska författaren Meg Rosoff.

Världens största internationella pris i barn- och ungdomslitteratur, Astrid Lindgren Memorial Award, delas ut årligen. Prissumman är fem miljoner kronor (ungefär 522 000 euro) och ges till personer, eller organisationer, som verkar i Astrid Lindgrens anda.

Priset delas ut för 15:e gången i ordningen och ges till författare, illustratörer, berättare eller läsfrämjare. Endast nu levande personer kan få priset, som hittills har getts till 13 författare och tre läsfrämjande organisationer.

2016 Meg Rosoff, Storbritannien

2015 Praesa Sydafrika

2014 Barbro Lindgren, Sverige

2013 Isol, Argentina

2012 Guus Kuijer, Nederländerna

2011 Shaun Tan, Australien

2010 Kitty Crowther, Belgien

2009 Tamerinstitutet, Palestina

2008 Sonya Hartnett, Australien

2007 Banco del Libro, Venezuela

2006 Katherine Paterson, USA

2005 Ryôji Arai, Japan, Philip Pullman, Storbritannien

2004 Lygia Bojunga, Brasilien

2003 Christine Nöstlinger, Österrike, och Maurice Sendak, USA

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning