ALMA-priset till Meg Rosoff

Meg Rosoff Bild: Zoe Norfolk /Pressbild

Den amerikanska författaren Meg Rosoff är årets mottagare av Alma-priset, världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Juryns ordförande Boel Westin presenterade pristagaren på en presskonferens på Kungliga biblioteket i Stockholm.

"Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap", lyder juryns motivering.

Boel Westin säger till TT att Meg Rosoff är ovanlig som ungdomsboksförfattare:

- Hennes romanfigurer är gestaltade med både empati och respekt, men de är samtidigt kritiskt och närgånget granskande. Men framför allt är hon en förnyare som tänjer på gränserna. Hon har en väldig respekt för människan.

Meg Rosoff föddes i Boston men flyttade som ung till Storbritannien och London, där hon fortfarande bor och verkar. Hon debuterade 2004 med den dystopiska ungdomsromanen Så har jag det nu, som kom ut på svenska 2005. Sedan dess har hon skrivit ytterligare sex ungdomsromaner, ett par bilderböcker och en vuxenroman.

Juryn valde mellan 215 kandidater från 59 länder, och det definitiva beslutet fattades just före dagens presskonferens.

Alma, litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, är på 540 000 euro och ges för ett livsverk.

Fjolårets pristagare var den sydafrikanska läsfrämjande organisationen Praesa. För att priset ska ges till just läsfrämjande arbete måste det vara långsiktigt och inte bara begränsat till ett enskilt projekt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning