Alma Medias vd åtalas för diskriminering – misstänks ha avvisat arbetssökande på grund av att hon är mamma

Kai Telanne ska ha sagt till Päivi Anttikoski under den sista arbetsintervjun att ett 10-åringt barn inte klarar sig utan sin mamma. Hon fick inte jobbet. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Alma Media har anklagats för att inte ha anställt sin huvudkandidat som chefredaktör eftersom hon är mamma.

Nu har Åklagarämbetet i Inre Finland beslutat att åtala både Alma Medias vd Kai Telanne och personalchefen Virpi Juvonen för diskriminering i arbetslivet. Åklagaren har däremot låtit bli att väcka åtal i ett annat liknande fall.

Åtalet i det aktuella fallet handlar om nuvarande kommunikationschefen vid statsrådet, Päivi Anttikoski. I fjol berättade Anttikoski att hon 2017 inte fick jobbet som Tammerforstidningen Aamulehtis chefredaktör på grund av sin familjesituation.

Anttikoski sökte jobbet som Aamulehtis chefredaktör men fick enligt Suomen Kuvalehti inte positionen då hon meddelade att hennes familj tänker stanna i Helsingfors och inte flytta med henne till Tammerfors. Under den sista intervjun med Alma Medias vd Kai Telanne lär han ha frågat hur gammalt hennes barn var. Då Anttikoski svarade 10 år ska Telanne ha sagt att en 10–åring inte klarar sig utan sin mamma.

Har tidigare dömts

I juli påbörjade polisen en förundersökning om Anttikoskis erfarenheter i samband med Aamulehtis rekrytering av en ny chefredaktör.

I augusti meddelade polisen att en annan chefredaktörskandidat också har utsatts för motsvarande arbetsdiskriminering.

Alma Media nekar till alla anklagelser och säger i ett pressmeddelande att kandidaternas familjesituation inte spelat någon roll i rekryteringsprocessen.

Telanne har tidigare dömts för diskriminering. År 2015 dömdes han till böter för arbetsdiskriminering då Lapin Kansas chefredaktör Johanna Korhonen blev uppsagd efter att det blev känt att hon hade en kvinnlig partner.

Päivi Anttikoski är i dag kommunikationschef vid statsrådet. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning