Alma Media: SDP leder inför kommunalvalet

SDP:s ordförande Antti Rinne.Bild: Mikko Stig

SDP, Centern och Samlingspartiet är de största partierna i kommunerna om valet skulle hållas i dag, visar en enkät som Alma Media låtit göra.

Samlingspartiet, som blev störst i kommunalvalet 2012 med 21,9 procent av rösterna, ligger nu på tredje plats med ett väljarstöd på 17,6 procent. SDP, som var näst störst i valet 2012, är nu störst med 20,8 procent av väljarsympatierna. På andra plats kommer Centern med 19,2 procent.

Juha Määttänen, undersökningschef vid Tietoykkönen som gjort enkäten, betonar att skillnaderna mellan de tre största partierna är små och ryms inom felmarginalen på 2,5 procentenheter.

De gröna har klättrat förbi Sannfinländarna och kommer på fjärde plats med ett väljarstöd på 12,4 procent. I förra kommunalvalet fick partiet 8,5 procent. Sannfinländarna stöds av 10 procent.

Vänsterförbundet får ett stöd på 8,3 procent, SFP 4,5 procent och Kristdemokraterna 4 procent. Förändringarna för dessa partier ryms inom felmarginalen.

1 500 personer svarade på undersökningen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00