Alma Media misstänks för nytt fall av diskriminering

Alma Medias vd Kai Telanne Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Polisen misstänker att koncernen Alma Media har gjort sig skyldig till ett annat fall av diskriminering i samband med rekryteringen av en ny chefredaktör till Aamulehti.

Polisen uppgav i juli att man påbörjar en förundersökning om kommunikationsdirektör Päivi Anttikoskis erfarenheter i samband med Aamulehtis rekrytering av en ny chefredaktör.

Anttikoski sökte jobbet som Aamulehtis chefredaktör men fick enligt Suomen Kuvalehti inte jobbet då hon meddelade att familjen inte har för avsikt att flytta till Tammerfors.

Nu meddelar polisen att en annan chefredaktörskandidat också har utsatts för motsvarande arbetsdiskriminering, uppger STT på Yles webbsida. Det nya misstänkta fallet ska ha inträffat vid årsskiftet.

Enligt forskningsledaren Jari Kinnunen på polisen har den drabbade råkat ut för liknande erfarenheter som Anttikoski, vilket har föranlett diskussioner med åklagaren.

Alma Medias vd Kai Telanne är misstänkt för arbetsdiskriminering i bägge fallen, men han är inte den enda misstänkta. Telanne har bestridit att Anttikoskis familjeskäl skulle ha spelat någon roll i rekryteringsprocessen.

Telanne dömdes 2015 till böter för arbetsdiskriminering då Lapin Kansas chefredaktör Johanna Korhonen blev uppsagd efter att det blev känt att hon hade en kvinnlig partner.

Läs också:

Flera fall av diskriminering vid rekryteringsprocess?

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning