Alma dansar i neon

Gult eller orange? Almas signum är det neongula håret. En dag färgar hon det kanske neonorange. Bild: Cata Portin

Almas karriär fortsätter. Framtida planer är ett album med Charlie XCX och neonorange hår.

Almas musik ligger på brittiska topplistor och spelas på BBC Radio 1. Hon är bästis med Charlie XCX, som jobbar med Almas debutalbum. Det släpps enligt planerna 2018. Både på scenen och på tumanhand har Alma en oerhörd närvaro.

– Vi går in här och snackar en stund, säger hon och pekar på en container med ett litet rum inuti.

Hon utstrålar ett lugn och en säkerhet, som om hon vet precis vad som är på gång och har full kontroll över situationen. För en månad sedan såg jag henne uppträda på en scen på en strand i Åbo. När hon gjorde entré fick jag samma känsla. Hon har full kontroll. Hon är chef.

Bredbent sätter sig Alma i den ena stolen. Stämningen är avslappnad och jag märker att min spänning släpper. Jag har just stressat mig till Södervik till Flows festivalområde där jag suttit och väntat på att få göra intervjun, orolig för att hennes agent som nekat till intervju så många gånger ska avboka den i sista minuten. Stressad för att vi inte ska hinna göra intervjun på grund av hennes tidtabeller.

– Jag kollade just in scenen och våra grejer för i kväll. Det kommer att bli en sjukt cool spelning. Jag är redan lite nervös. Före spelningen kommer jag att vara så nervös att jag inte kan prata med någon! säger Alma.

Nervositeten märks inte det minsta, tvärtom. Om hon inte verkade vara så öppen och ärlig skulle jag tro att hon ljuger.

Alma är Alma-Sofia Miettinen, 21 år. Många känner henne som artisten Alma. Den unga kvinnan med det neongula håret och den fräcka attityden.

Och det är faktiskt många som känner Alma.

– Vi flög in från Sverige i går. Vi hade en spelning på Way Out West i Göteborg, det var coolt! Publiken gillade oss och kände igen mina låtar, säger Alma.

Turnésommar

Alma har haft fullt upp med att turnera hela sommaren. Hon berättar att de besökt 30-40 länder i Europa, tre spelningar i olika länder varje vecka.

– Jag är alltid orolig för hur det ska gå innan jag går upp på scenen. Kommer de alls att veta vem jag är? Men när vi börjar spela och kör i gång med Bonfire, Karma, Dye My Hair eller Chasing Highs så sjunger alla med, säger hon.

Alma släppte sin första singel Karma i fjol på sommaren. I våras släppte hon singeln Chasing Highs som snabbt klättrade på topplistor i Storbritannien och spelades i BBC Radio 1. Få finländska artister har lyckats med det.

– Jag ska släppa följande singel om en knapp månad. Sedan är jag kanske med på några andra artisters låtar – men i höst tar jag paus från turnerandet. Jag ska jobba med mitt album här i Finland och i Los Angeles.

Alma berättar att hon varit mycket i Los Angeles och inspirerats av musikscenen där. Popmusiken i Europa är dans-pop medan poppen i USA har mer spår av r'n'b och rap, säger hon.

– Jag tror att inflytandet från USA kommer att höras i den nya musiken men popmusik blir det. Jag har också ett fantastiskt team och en massa idéer, säger Alma.

Bästis och mentor

Alma kommer att göra sitt album med Justin Tranter och Charlie XCX – bägge popstjärnor i världsklass. Charlie kom också upp på scenen tillsammans med Alma när jag såg henne i Åbo. Då drog de Charlies och Icona Pops låt I Love It och drack champagne. Alma berättar att Charlie är hennes mentor och bästis inom musikbranschen.

– Charlie skickade en tweet och sade att hon gillar min grej och att vi borde göra musik tillsammans. Vi råkade spela på samma evenemang i Sverige, vi hängde där och blev vänner. Vi har haft mycket spelningar på samma festivaler sedan dess och har hängt ihop där.

– När jag var i Los Angeles bodde jag hos henne och hon var hos mig här i Finland nyss. Vi hängde ihop under hela Ruisrock och var i studion tillsammans. Vi har en väldigt naturlig vänskap.

Alma säger att det är skönt med en mentor. Hon känner att hon inte vet hur musikbranschen fungerar.

– Jag vet inte om någon i Finland kan det. Men det är coolt att Charlie är min kompis. Hon vill mig väl, vilket är sällsynt i musikvärlden. Allt handlar så mycket om vems singel som klarat sig bäst och sådant. Charlie har introducerat mig för en massa stora namn inom branschen. En kväll märkte jag att Tove Lo hade börjat följa mig på Instagram – jag frågade Charlie vad som var på gång. Hon berättade att hon varit på en fest med Tove och snackat om mig och att Tove sedan hade blivit intresserad av min musik!

Inte längre sexton

Almas liv är ändå inte att hänga med internationella popartister i Los Angeles. På Flow lyssnade hon, som så många andra unga Flowbesökare, på Lana Del Reys konsert med sina vänner.

– Men det är ibland lite besvärligt med det här håret, det lyser i mörkret. Många känner igen mig och kommer och pratar med mig. Det är härligt men också lite tungt ibland. Jag inser att jag inte längre är sexton år och kan göra vad som helst, säger Alma.

När hon var sexton år klättrade hon över staketet och smög sig in på Flowområdet. Det går inte med neongult hår som lyser i mörkret. Jag frågar Alma om hon funderat på att färga om sitt hår.

– Jag är supernöjd med den här färgen. Jag kommer nog att ha den här färgen länge. Men det kunde vara snyggt med neonorange hår, du vet, som på ordningsvakters västar. Någon chockfärg måste det vara, säger Alma.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03