Allt utom "Yle Strunt" är välkommet

Bild: Mostphotos

Användningen av musik som programsplittrare är ett otyg oberoende av om det råkar vara tidlös musik eller dagsländor.

Susanna Landor (HBL 24.4) tycker att kritiken av det finlandssvenska står och stampar. Det gör den väl så länge missförhållandena kvarstår, så länge kontaktade instanser inte bryr sig.

Jag har erfarenhet av att Yle Vega kan reagera arrogant eller överslätande, med krampaktigt självförsvar eller tystnad trots att Jonas Jungar förespråkar att lyssnarkritik ska tas med ödmjukhet. Folktinget kan förhala ett svar i det oändliga för att efter mina påminnelser och förfrågningar bagatellisera radiojournalisternas språkbrister. En SFP-politiker kan låta bli att kommentera ett mejl om Vegaspråket, tomsnacket och det vimsiga sättet att använda musik som ger en sorglustig bild av ankdammen.

Janne Wass (Ny Tid 5.4 ) och Richard Nordgren (HBL 27.4) får oss som kritiserar musiken på Yle Vegas spellistor att framstå som trångsynta gnällmånsar. Men det är inte bara fråga om smak och tyckande. Det finns torgkonst och kiosklitteratur och det finns "billig" själlös musik i alla genrer och från olika tidsepoker. Kvalitet kännetecknas av kunskap och djup. Den som är insatt i exempelvis rap, graffiti eller modern dans uppskattar inte automatiskt allt inom favoritgenren. Tvärtom gör kunskap och erfarenhet oss till kritiska finsmakare på de områden vi älskar. Det är mera sådan nyanserad kunskap vi lyssnare efterlyser. Vi har rätt att kräva att de ansvariga på Yle och rösterna som "håller oss sällskap" har utbildning eller på annat sätt förvärvad gedigen kunskap. Lite mera omdöme, ambition och självkritik hos radiorösterna skulle inte skada och ett större ansvar som språkliga förebilder och underhållare.

Användningen av musik som programsplittrare är ett otyg oberoende av om det råkar vara tidlös musik eller dagsländor. Medan folk söker sig till mindfulness, yoga, retreat och vård för att varva ner i vår hektiska tid serverar Yle Vega allt annat än välgörande prat- och musiksplitter som inledning på dagen. Efter nattmusiken blir det abrupt discodunk och påträngande slagdängor mellan morgonens nyhetssändningar, trafikkollar och vädertittar. Jag utgår från att krafterna bakom Yle Extrem tillmötesgår sin målgrupp med det bästa av aktuell ungdomskultur och önskar att de Vegaansvariga tar hänsyn till sin målgrupps större livserfarenhet.

Nordgrens kanalförslag "Yle Seriös" låter bra, men varför musiken där skulle begränsas snävt i fråga om genrer förstår jag inte. Låt någon seriös musikkännare välja högklassig musik bland alla genrer, från alla tider och från alla världens hörn och använd musiken på ett genomtänkt sätt. Allt utom "Yle Strunt" är välkommet.

"Vi behöver mera hänförelse i vardagen" säger Susanna Mälkki. Flödeskonceptets ytlighet är en kulturkatastrof utan minsta gnutta hänförelse.

Gunilla Malm Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning