Allt upplagt för nytt mästerskap – söndagen slutar i guldfest

Kan historien upprepa sig? Marko Anttila har möjlighet att leda lejonen till ett andra VM-guld som lagkapten. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

På söndag kan det bli ny guldyra i Finland då lejonen ser ut att gå mot ett nytt VM-guld i ishockey.

1995, 2011, 2019 ... och 2021.

Finland har vunnit tre VM-guld i ishockey. På söndag har laget inte bara chansen att vinna ett fjärde, det är rätt sannolikt att lejonen får avsluta en minst sagt märklig säsong med att försvara sitt VM-guld och fortsätta titulera sig regerande världsmästare för ett tredje år i följd.

Då Finland vann sitt första guld 1995 var laget stjärnspäckat, hade en fantastisk sammanhållning och såg ut att stortrivas i rollen som favoriter. Saku Koivu, Ville Peltonen och Jere Lehtinen ledde en fantastisk offensiv medan Timo Jutila styrde en kompakt defensiv framför Jarmo Myllys mål.

Då Finland besegrade Sverige i finalen i Globen var det ingen överraskning. Det kändes som den mest naturliga saken.

Samma sak kan inte sägas om Jukka Jalonens första guld 2011 och definitivt inte om överraskningsguldet 2019. Efter det sistnämnda har undertecknad fortfarande en besk papperssmak i munnen efter att bokstavligen ha tvingats äta upp mina ord då jag kallat laget för "alla tiders sämsta VM-lag" och förutspått av "VM kan sluta i fiasko".

Inför den avgörande helgen i Riga påminner lejonens situation både om 1995 och 2019.

På samma sätt som 2019 saknar det här laget storstjärnor. Lejontruppen består främst av rätt anonyma spelare för den stora publiken och det är kollektivet och en fulländad taktik som följs till punkt och pricka som är grunden till det här lagets framgång.

Jukka Jalonen har lyckats forma en taktik som passar det här laget perfekt.

Det är ingen tillfällighet att Finland spelat målsnåla matcher i VM. Den kompakta och kollektiva defensiven och ett starkt målvaktsspel är grunden till lejonens spel och det är ett kalkylerat val Jalonen gjort. Då laget, precis som för två år sedan, saknar offensiv spets är det lättast att utgå från defensiven. I det arbetet jobbar hela femman som kollektiv och så litar alla på att det starka försvarsarbetet i kombination med målvaktsspel i världsklass ska ge Finland en chans att vinna också om man själv inte skapar allt för många chanser.

Kvartsfinalen mot Tjeckien visade vad lejonens styrkor är i den här turneringen. De tjeckiska vassa målchanserna lyste med sin frånvaro medan ett mål framåt räckte för seger.

Finland såg ut att vara på väg mot en semifinal mot Ryssland. Men då Kanada, som hade problem att ens ta sig till slutspel, överraskade guldfavoriten får lejonen i stället möta Tyskland. Att få möta Tyskland i semifinal är något av en lyckospark för det finländska laget.

Sedan väntar antingen Kanada eller USA i final. Och tror det eller inte men att möta ett nordamerikanskt lag passar det här finländska laget utmärkt.

Nordamerikanerna kommer att få hålla pucken och tro att de har kontroll över matchen medan den finländska väloljade defensiven kommer att styra ut spelet mot sargen och se till att det börjar koka inombords av frustration hos motståndarna.

Sedan stiger någon fram och sätter ett eller två mål och guldet är avgjort.

Visst låter det lite för enkelt och för bra för att vara sant?

Det behöver det inte alls vara.

Precis så här vill Jalonen och hans lejontrupp att det ska se ut.

Det är med andra ord dags att lägga champagnen på kylning, plocka fram festkläderna och förbereda sig för en livlig natt kring och i städernas fontäner.

Precis som 1995, 2011 och 2019.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning