Allt sämre stämning mellan USA och Nordkorea

Choe Son-Hui. Arkivbild. Bild: TT / AP / Andy Wong

Osäkerheten kring det planerade toppmötet mellan Nordkorea och USA växer. Nordkorea kallar nu USA:s vicepresident Mike Pence "korkad", efter att denne hotat att landet kan sluta som Libyen.

USA:s signaler är "okunniga och korkade", och Nordkorea kommer inte att låta sig hotas till förhandlingsbordet. Det meddelar Pyongyang inför det tänkta toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un.

"Jag kan inte dölja hur paff jag blir av sådana okunniga och korkade kommentarer", förklarar UD-representanten Choe Son-Hui.

Hotad gemytlighet

Hon syftar på en intervju i måndags där vicepresident Mike Pence säger att Nordkorea kan sluta som Libyen om landet inte går med på en uppgörelse. Den nordafrikanska nationens tidigare ledare Muammar Gaddafi, som gick med på att ge upp landets kärnvapen, störtades och dödades senare i ett USA-stött uppror.

Tanken har varit att Trump och Kim ska ses i Singapore den 12 juni för att diskutera nedrustning av Nordkoreas kärnvapen. Planerna har möjliggjorts av flera månader av oväntat töväder i regimens relationer med omvärlden. Men efter några dagar av hätska utspel ser den nyfunnna gemytligheten ut att vara hotad.

Olika syn

"Huruvida USA kommer att möta oss i ett mötesrum eller i en kärnvapenuppgörelse beror helt och hållet på USA:s beslut och beteende", säger Choe Son-Hui, och tillägger att hon kommer att rekommendera Kim att ställa in samtalen om Washington fortsätter att komma med hot.

Trump – som tidigare pratat sig varm om mötet – var på onsdagen mer försiktig och sade att det kommer att stå klar först nästa vecka om det blir av.

Den stora knäckfrågan inför det eventuella mötet är ländernas olika syn på omständigheterna kring en kärnvapennedrustning. USA kräver en "fullständig, verifierbar och oåterkallelig" nedmontering, medan Nordkorea gjort klart att landet inte kommer att börja avrusta förrän landet känner sig helt säkert från vad det beskriver som militära hot från USA.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54