Allt gick rätt till försäkrar revisorn

Juha Sipilä besökte Terrafames gruva i Sotkamo 14 november. Stålbolaget Katera Steel bestrider anklagelserna om att Juha Sipilä skulle ha hjälpt företaget vid anbudsförfarandet för Terrafames malmtransportsystem tidigare i höstas. Bild: Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa

Terrafame Group redovisar nu för det omdiskuterade anbudsförfarandet när Katera Steel fick ordern värd en halv miljon euro. CGR revisorn försäkrar att reglerna för bolagets anbudsförfarande har följts till punkt och pricka.

Sammanlagt nio bolag deltog i anbudsförfarandet som gällde transportörer som används i gruvdriften. Sju av firmorna lämnade in anbud och Katera Steel gav det nästbilligaste anbudet. Firman som gav det billigaste anbudet kunde dock inte lova samma leveranstidtabell som Katera Steel. Tidtabellen var av största vikt för Terrafame, hävdar Terrafame Groups vd Matti Hietanen.

Gruvan behöver transportörerna i mars och Katera Steels konkurrent kunde lova leverans först en månad senare.

Offerterna var på mellan drygt 0,5 miljoner och 1,2 miljoner euro.

Anbudsförfarandets praktiska detaljer sköttes av Pöyry Finland Ab.

Offerten var av den storleksordning att den inte behövde behandlas av Terrafames styrelse utan kunde avgöras av vd. Den har därför inte heller behandlats av Terrafame Group och därmed har heller inte den statliga ägarrepresentanten genom arbets- och näringsministeriet känt till innehållet i den enskilda affären. Hietanen försäkrar att ingen utomstående har påverkat vd:s beslut.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning