Allt flera insjuknar i mystiska lungsjukdomen – viruset under kontroll enligt Kina

Resenärer passerar en hälsokontroll vid den internationella flygplatsen i Peking. Bilden togs den 13 januari. Bild: Ng Han Guan/TT-AP

Ytterligare 17 personer har insjuknat i den mystiska lungsjukdom som sprids i Kina. Men landets hälsodepartement uppger att man har sjukdomen under kontroll.

De nya fallen är alla i staden Wuhan, smittans epicentrum.

Sammanlagt finns det nu 62 bekräftade sjukdomsfall i Wuhan, enligt stadens myndigheter. Av dem har två personer avlidit. Tillståndet är allvarligt för totalt åtta patienter, medan 19 har tillfrisknat. Resterande får vård och hålls isolerade.

Rest i regionen

Förutom dessa fall har tre personer diagnosticerats med viruset utanför Kina, två i Thailand och en i Japan. De hade alla rest i den berörda regionen i Kina.

Men antalet smittade kan vara betydligt fler, enligt en rapport från Centrum för global analys av infektionssjukdomar (MRC) vid Imperial College i London, som publicerades i fredags. Så många som över 1 700 personer skulle kunna ha smittats av viruset, enligt forskarnas beräkningar.

Kinas hälsodepartement sade i ett uttalande på söndagen att viruset, som beskrivs som en ny typ av coronavirus, är under kontroll.

Oklar källa

Enligt departementet har dock inte smittkällan hittats och kartläggningen av virusets spridning är ännu inte helt klar. Inför det stundande kinesiska nyåret, då många kineser är på resande fot, ska övervakningsåtgärderna förstärkas.

I staden Wuhan används sedan den 14 januari infraröda termometrar på flygplatser, tågstationer och andra passagerarterminaler för att upptäcka smittade. Även på flygplatser i USA och i andra länder i Asien undersöks passagerare som anländer från Wuhan.

Det nya viruset har väckt oro på grund av sin likhet med sars, som dödade nästan 650 människor i Kina och Hongkong mellan 2002 och 2003. Det nya viruset verkar dock enligt experter inte vara lika dödligt som sars.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning