Allt fler väljer att springa i skogen

Ida Kronholm placerar ur memorykort som trailkidsen ska använda under kvällens träningspass. Bild: Sonja Finholm

Naturen. Luften. Det skonsamma underlaget. Det finns många orsaker till varför allt fler löpare byter ut asfalten mot skogsstigar. Men det handlar också om att släppa jakten på tider och låta naturen bestämma tempot.

På stranden vid Fäboda utanför Jakobstad står ett gäng löpare, redo att ge sig i väg på en av de många skogsstigarna på området. Ute på klipporna är vinden frisk, men inne i skogen märks det knappt att det blåser.

På kvällens schema står långa intervaller och redan under uppvärmningen ser man att det här är ett sammansvetsat gäng.

– Vi har sprungit tillsammans i över ett år nu, säger Ida Kronholm, Finlandschef för Team Nordic Trail och den som tog det svenska konceptet till Finland.

Team Nordic Trail vill inspirera löpare att upptäcka skogen. Och att få helt nya människor att upptäcka löpningen. Den första gruppen i Jakobstad startade våren 2017 och sedan dess har det gått snabbt.

– Nu har vi nästan lite växtvärk, säger hon.

I vår har nya grupper startat i Esbo, Karleby och Kotka. Och i Pargas där ledaren Michaela Lindström säger att hon togs på säng över det stora intresset.

– Vi fick snabbt ihop ett gäng ledare och nu har vi en grupp på cirka 20 löpare. En väldigt blandad grupp med både nybörjare och mer erfarna löpare, säger Michaela Lindström.

Koncept: Att inspirera människor till löpning i skogen.

Grundades i Sverige 2013 av Miranda Kvist, en eldsjäl vad gäller löpning i skog och fjällmiljö. I dag finns cirka 40 löpargrupper i Sverige.

Sedan våren 2017 finns Team Nordic Trail också i Finland under ledning av Ida Kronholm. Har verksamhet i Kotka, Borgå, Esbo/Helsingfors, Pargas, Vasa, Jakobstad och Karleby.

Riktar sig till både erfarna löpare och nybörjare. Erbjuder träningspass på olika nivåer åt vuxna och barn (Trailkids). Ett pass är 60 minuter långt och förutom löpning ingår uppvärmning, löpteknikövningar och nedvarvning. På programmet finns även intervaller, backträning och fartträning.

Ordnar även tränings- och tävlingsresor, företagsträning och föreläsningar.

I höst får Helsingfors en finsk grupp och i augusti startar en i Borgå.

Det är inte bara Team Nordic Trail som drar nytta av det stora intresset för terränglöpning – som i sig inte är någon ny gren. Suomen Latu har länge erbjudit terränglöpargrupper för sina medlemmar och de senaste åren har antalet utövare ökat. Årets satsning är en flera veckor lång terrängturné där man introducerat skogslöpning på 17 orter runtom i landet. På några ställen har man haft upp till 70 deltagare per kväll.

Likadant var det när Team Nordic Trail startade i Jakobstad.

– Den första kvällen var helt galen. Det kom fler och fler bilar och när passet startade var vi 80 personer, säger Ida Kronholm.

Måste lyfta på fötterna

Wilhelm Stenbacka, som är grenansvarig för terränglöpningen på Suomen Latu, talar om ett idrottskulturellt fenomen.

– Intresset för motionslöpning har under de senaste åren blivit mer differentierat. Terränglöpningen lockar allt fler, men även triathlon, swimrun och olika hinderlopp lockar. Och Jukola har slagit deltagarrekord flera år i rad.

Terränglöpning handlar som namnet säger om att löpa på annat underlag än asfalt, det kan vara sand, klippor eller skog. I den omväxlande terrängen måste löparen lyfta sina ben högre. Bild: Sonja Finholm

Att springa i skogen kräver en lite annorlunda teknik. Du måste lyfta fötterna lite högre, ha mjuka knän och vrister och vara mer fokuserad. Uppvärmningen är också viktig.

– Underlaget är mycket skonsammare både för ryggen och för knäna. Dessutom är vi människor gjorda för att springa i terräng, säger Linda Björklund som är Team Nordic Trails platschef i huvudstadsregionen och leder gruppen som än så länge håller till i Oitans friluftsområde, men som till hösten troligen flyttar till Drumsö.

Team Nordics Trails koncept är uppbyggt så att alla tränar tillsammans, oavsett hur duktig löpare man är. Träningspassen innehåller allt från löpteknik och intervaller till fartträning och olika slags övningar där man tar naturen till hjälp.

Egen grupp för barn

När Jakobstadgänget den här kvällen springer långa intervaller är banan en 200-metersslinga som innehåller både en lång uppförsbacke, en brant nedförsbacke och branta svängar mellan stora tallstammar. Alla kör intervallerna på sin egen nivå.

– Det här är ett bra sätt att komma sig ut och träna i naturen. Jag drar mig för att springa ensam i skogen, säger Johanna Renlund, som varit med från början.

En bit därifrån är hennes 7-åriga dotter Majken och några andra barn fullt sysselsatta med att springa runt och samla kottar. Under sommarmånaderna erbjuder Team Nordic Trail också ledd träning för barn, där leken är det viktiga.

– Vi vill inspirera både barn och vuxna att röra på sig, att hitta njutningen i löpningen, säger Ida Kronholm.

Hon är själv ultralöpare och vet vad det handlar om att prestera. Och räkna minuter.

– Men när jag kommer ut i skogen kan jag släppa alla sådana tankar. Här ute finns inga krav.

Ida Kronholm är Finlandschef för Team Nordic Trail. Bild: Sonja Finholm

Också på finska

Ida Kronholm har alltid varit en friluftsmänniska och så småningom har också löpningen flyttat från vägarna ut i terrängen. Sitt första traillopp sprang hon i de svenska fjällen 2015 och det var då hon stötte på Team Nordic Trail.

– Jag tog kontakt med dem och erbjöd mig att ta konceptet till Finland – namnet antyder ju att de ska finnas i hela Norden. Och de nappade. I höst startar också grupper i Norge.

Allt material översätts som bäst till finska och Ida Kronholm är extra glad över att det finns en grupp i Kotka. Planen är att etablera sig även i Tammerfors, Åbo och Uleåborg.

– Målet är att fler ska upptäcka glädjen i att springa i naturen, att få njuta av den upplevelse det ger.

Björn Kronholm instruerar gänget inför kvällens pass i Fäbodaskogarna i Jakobstad. Bild: Sonja Finholm

Kvällens långa intervaller löps längs en 200-meter lång stig med ett par uppförsbackar. Alla löper i samma grupp, både nybörjare och erfarna motionärer. Bild: Sonja Finholm

Camilla Brännbacka håller koll på intervallerna. Bild: Sonja Finholm

Passet avslutas med olika styrkeövningar som upphopp, knäböj och armhävningar. Bild: Sonja Finholm

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning