Allt fler unga svenskar har sömnproblem

Bild: Mostphotos

Sömnstörningar hos svenska tonåringar har ökat och allt fler söker professionell hjälp för sömnproblem.

Nu slår sömnforskaren och överläkaren Lena Leissner vid Universitetssjukhuset i Örebro larm, skriver Nerikes Allehanda.

– Då handlar det inte om unga som sitter uppe och surfar på nätterna. Dem har vi inte kapacitet att ta emot. Jag pratar om tonåringar med sömnstörningar, sönderstressade av krav på att orka, duga, kunna. Föräldrar som också har den inställningen gör inte saken bättre. Vi smittar våra barn med våra olater så att säga, säger hon till tidningen.

Den andra stora patientgruppen som ökar är kvinnor kring 30.

– Många vill göra så mycket: jobba heltid, ta hand om familjen, umgås med vänner och hålla sin kropp i trim, säger Lena Leissner.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning